{ "title": "Akciğer Anatomisi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-anatomisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:44:22", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Akciğer anatomisi; Akciğer terimi tıbbi anlamda pulmo kelimesinden gelmektedir. Bu kelime Latince pulmonarius sözcüğünden türetilen bir kelimedir. Akciğer organı hava solunumu olan tüm omurgalılarda bulunan bir organdır. Canlıların soluk alıp verme esnasında burun ve ağız yolu giren hava nefes borusu ve sonrasında akciğerler içerisindeki bronşlara geçerek organa ulaşır. Akciğerlerin yapılarındaki esneklik ve süngerimsi özellik sayesinde içeri çekilen hava tıpkı süngerin içine su çekmesi gibi içeri alınır. Akciğerler canlılarda bir sağda biri solda olmak üzere iki parçadan meydana gelir. Solda bulunan akciğerde iki lob sağda bulunan akciğerde ise üç lob vardır. Sol akciğerin üst kısmına gelen parçasında kalp vardır. Bu nedenle de sağ akciğer sol akciğere nazaran daha büyük bir yapıdadır. Sağ akciğerin ortalama ağırlığı yedi yüz gram civarındadır. Sol akciğer ise altı yüz gram civarında ağırlığa sahiptir. Akciğerler aynı zamanda insanlarda oluşan sesinde oluşmasında etkilidir.

Akciğer anatomisi

Akciğer göğüs boşluğunda olan ve göğüs kafesi sayesinde dış etkenlerden korunan bir organdır. Organın dışı koruyucu bir zar olan plevra ilke kaplıdır. Akciğerler yeni doğan bebeklerde açık pembe renginde iken, büyüdükçe rengi grileşmeye başlar ve yaş ilerledikçe rengi siyaha yakın bir renge dönüşür. Akciğerlerin ilerleyen yaşlardaki renk değişimi nedeni yapılan solunum işlemi ile dışarıdan gelen toz, kirli hava ve bazı yabancı maddeler neden olmaktadır. Ayrıca özellikle sigara içenlerde bu koyulaşma daha yüksek ve erken yaşlarda gerçekleşir.

Akciğerin çalışma şekli

Akciğer organı, toplardamar yolu ile gelen karbondioksit açısından fazla oranda kirli olan kanı temizlemede aktif görevlidir. Aynı şekilde temizlenen kanı yeniden kalbe geri gönderir. Kalp vasıtası ile aort damarı kullanarak kan tüm sinir sistemine dağılır. Sağ kalpten pompalanan kirli kan akciğer organı sayesinde temizlenerek vücuda yeniden gönderilir. Akciğer organında gelen oksijen ile kirli kan birleşerek burada bir gaz değişimine neden olur. Kirli kan kesinin içerisine girerek oksijeni kana taşır. Böylelikle vücuda akciğer yolu ile oksijen dağılmış olur.

Akciğer anatomisi ve bölümleri
Akciğer anatomik yapısı itibarı ile canlıların bedenlerinin hava alıp vermesini sağlayan en önemli organıdır. Hiçbir canlı akciğerini kaybedip yaşayamaz o yüzdende akciğerler telafisi olmayan organların başında gelir. Akciğer organı bir insan bedeninde kendini yenileme döngüsü en yavaş olandır. Bir akciğer organı bedende kendini yenileme süresi on yıl kadardır. Yani hücrelerin yenilenmesi ve yeni canlı hücrelerin oluşarak akciğerleri onarma döngüsüdür.

Sağlıkla kalın.
" } ] }