{ "title": "Akciğer Biyopsisi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-biyopsisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:20:40", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Akciğer Biyopsisi, akciğer içindeki bir kitle veya akciğerin bir komşunda meydana gelen kitlenin hangi hastalığa ait olduğunu öğrenmek için yapılan testlere akciğer biyopsisi adı verilir. Kitle veya büyümüş lenf bezlerinin tanısı için kullanılan bu biyopsi türü, bazen de akciğerde kitle olmadan bir ortaya çıkan doku hastalıklarını ortaya koymak için de yapılabilir. Diğer biyopsiler gibi ağrısız bir şekilde ve bilgisayarlı tomografi eşliğinde yapılır. Biyopsi işleminden 4 saat önce hasta ağızdan hiçbir şey almamalıdır.

Akciğer biyopsisi neden gereklidir?

Biyopsi işlemi akciğer kanseri, akciğer dışında yayılan kanserin tanısı ve akciğerdeki iyi huylu tümörlerin oluşturduğu hastalıklar nedeniyle gerekmektedir. Akciğerde bir tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun saptanması için de akciğer biyopsisi gereklidir. Tümörün çeşidini saptamak tedavi için de gereklidir. Biyopsi ile alınan doku patoloji bölümünde incelenerek kesin tanı koyulur. Görüntüleme işlemi ile yapılan biyopsiler oldukça güvenli ve ağrısızdır. İşlemden önce hastadan kan alınır ve biyopsi işlemi sırasındaki kanama ihtimali araştırılır. İşlem öncesi, hastaya günlük hastane yatışı yapılır. İşlem sonrası hasta 2-3 saat gözetim altında tutulur ve eve gönderilir.

Akciğer biyopsisi nasıl yapılır?
Akciğer biyopsisi işlemi sonrası en çok görülen iki risk bulunmaktadır. Bunların ilki hastaların %1-2'sinde meydana gelen kanamalardır. Bu oldukça az görülen risk faktörlerindendir. Genellikle tedavi gerektirmez ve kendiliğinden geçer. İkincisi ise akciğer hücrelerine hava girmesidir. İlkine göre daha sık görülmektedir. Bu problem görüldüğünde hastaya tüp takılabilir ve iki saat sonra tüp çıkartılabilir. Bu risk faktörleri olsa da korkulacak bir şey yoktur. Gelişen teknoloji ile artık riskler en aza indirgenmiştir.

İşlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İşlem sonrası 1-2 saat dinlenmek gerekebilir. İşlemden 2 saat sonra her türlü sıvıyı tüketebilirsiniz. Akciğer biyopsisinden 4 saat sonra normal bir şekilde yemek yiyebilirseniz. Ayrıca işlem sonrasında 1 gün boyunca ağır yük kaldırmamaya dikkat ediniz. Bunun yanı sıra iğne girim noktasında ağrı oluşabilir. Bu ağrıyı ağrı kesici ilaçlar ile giderebilirsiniz.
" } ] }