{ "title": "Akciğer Enfeksiyonu", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 02:16:20", "author": "Akra", "article": [ { "article": "
Akciğer enfeksiyonu, genel bir tanımlama olarak akciğerlerin iltihaplanması olarak adlandırılmaktadır. Alt solunum yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılabilen bu sağlık sorunu akut enfeksiyon ve kronik enfeksiyon olarak 2 temel gruba ayrılmaktadır. Akciğer enfeksiyonu farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir ancak bütün enfeksiyon türlerinde ortak olarak nefes darlığı, kuru ve balgamlı öksürük, göğüs bölgesinde dolgunluk hissiyatı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkma nedeni ne olursa olsun fark etmez Akciğer enfeksiyonu ciddi sonuçları olabilen bir hastalık olduğu için mutlaka bir doktor muayenesi yapılmalıdır. Bu enfeksiyon mikrobik olarak ortaya çıkmaktadır. Birbirlerinden farklı olabilen türleri ve hastalığın yol açtığı belirtiler şunlardır;

Bakteriyel Akciğer enfeksiyonu ve belirtileri nelerdir?

Sıklıkla rastlanılan enfeksiyon türüdür. Akciğerlerde iltihaplanmaya yol açan bakteriler, mukus adı verilen salgının artmasına ve vücutta şişlik oluşmasına yol açmaktadır. Bu enfeksiyon türü cildin bazı bölgelerinde tahriş oluşmasına neden olmaktadır. Bakteriyel Akciğer enfeksiyonu “stafilokok bakteri” nedeniyle oluşur. Vücutta irinli sivilceler oluşması, cildin çok aşırı derece kuruması, nefes alıp vermede güçlük, yorgunluk hissi, vücudun farklı bölgelerde belirli bir nedeni olmadan ortaya çıkan ağrılar bu Akciğer enfeksiyonunun belirtileridir. Ayrıca enfeksiyonun ileriki aşamalarında idrar yollarında enfeksiyon görülebilmektedir.

Viral Akciğer enfeksiyonu ve belirtileri nelerdir?

Virüslerin yol açtığı Akciğer enfeksiyonu türüdür. Belirtileri hafif ya da şiddetli olarak ortaya çıkabilmektedir. Görülebilen belirtileri;
Öksürük, boğazda ağrı, hafif ateş ve bazı hallerde kulakta enfeksiyon oluşabilmektedir. Eğer enfeksiyon ileri aşamalara geçerse hırıltılı nefes alıp verme ve dudaklar ile tırnaklarda mavi ya da mor rengine dönüşme görülebilir.

Candida Akciğer enfeksiyonu ve belirtileri nelerdir?

İlk başlangıç döneminde grip ya da zatürreye benzer belirtiler görülebilmektedir. Öksürük ve kişinin kendini sürekli olarak yorgun hissetmesi genel olarak görülebilen belirtilerdir. Öksürükle birlikte balgam atılması olabilmektedir. Candida Akciğer enfeksiyonu kas ağrılarına yol açabilmektedir. Bazı durumlarda kas ağrıları ile nefes darlığı, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Genel olarak Akciğer enfeksiyonunun belirtileri şu şekilde özetlenebilir
Akciğer enfeksiyonu için yüksek risk taşıyanlar

Her yaş grubunda görülebilen Akciğer enfeksiyonu bazı gruplarda hastalığı oluşturan mikropların insan vücuduna bulaşma riski daha fazladır. Akciğer enfeksiyonu mikroplarını kapma riskleri fazla olanlar;
Yukarıda belirtilen Akciğer enfeksiyonu olma riski taşıyanlar en küçük belirtide mutlaka doktora başvurmalıdırlar. Çünkü neden olabildiği sonuçlar düşünüldüğü zaman Akciğer enfeksiyonu çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
" } ] }