{ "title": "Akciğer Görevi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-gorevi.jpg", "date": "20.01.2024 19:59:00", "author": "Rükneddin", "article": [ { "article": "Akciğer görevi; birçok omurgalıda vücudun solunum işlevini yerine getirmektir. Havadaki Oksijeni alıp, kanda biriken Karbondioksiti atmak suretiyle solunum gerçekleştirilir ve akciğer görevi yerine getirilmiş olur. Akciğer görevi üzerinde çalışmadan önce, kısaca akciğerin ne olduğu, yapısı, solunum olayını gerçekleştirme şekli hakkında kısa bir inceleme yapalım:

Akciğer nedir?

Akciğer, insanda göğüs kafesinin içinde sağda ve solda iki parça halinde bulunan temel solunum organıdır. Sağdaki parça üç lobdan, soldaki parça ise iki lobdan oluşur. Bunun sebebi göğüs kafesinde sol tarafta kalbin bulunmasıdır. Soldaki olmayan akciğer lobunun yerinde kalp vardır. Önden göğüs kafesiyle korunan akciğer-kalp organları, hemen aşağıda karın bölgesindeki diyafram kasıyla da çevrilidir.

Akciğer solunumu nasıl gerçekleşir?

Solunum dediğimiz olay, vücutta dolaşan kanda biriken Karbondioksitin dışarı atılıp, yerine Oksijen verilmesidir. Oksijence zengin olan kan hücreleri tekrar vücuda gönderilir, vücudu dolaştıktan sonra kan hücrelerine tekrar Karbondioksit dolar. Bu kan hücreleri temizlenmek üzere tekrar akciğerlere gelir. Bu döngü; hayat devam ettiği sürece durmadan işler.

Akciğer görevinin yerine getirilmesi kalple beraber olur. Vücutta kirlenmiş olan kan, toplardamarlar yardımıyla kalbe getirilir. Kalpten akciğere pompalanan bu kirli kan akciğerde alveol denen küçük hava keseciklerinde dışarıdan alınan Oksijenle kanda bulunan Karbondioksit değişilir. Temizlenen kan tekrar kalbe gönderilir. Kalpten de atardamarlar aracılığıyla vücuda pompalanır. Akciğer-kalp-damarlar koordinasyonuyla olan bu döngü ömür boyunca devam eder ve akciğer görevi de yerine getirilmiş olur.

Akciğerin yapısı ve çalışma şekli hakkındaki genel bir bilgiden sonra vücutta akciğer görevini şu şekilde özetleyebiliriz:
" } ] }