{ "title": "Akciğer Hastalıkları", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 16:29:30", "author": "Verka", "article": [ { "article": "
Akciğer hastalıkları, kalp ve damar sisteminde meydana gelen hastalıklardan sonra insan hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokan sağlık problemleri arasında 2. Sırada yer almaktadır. Akciğer hastalıklarının bu denli ön plana çıkmasında rol oynayan birinci etken sigara tüketimidir.

Akciğerde oluşan önemli hastalıklar

Akciğerde oluşan hastalıklar arasında bazıları önem dereceleri diğerlerine oranla daha yüksek olduğu için ön plana çıkmaktadırlar. Bunlar;
Lejyoner hastalığı: Legionella bakterisinin yol açtığı akciğer hastalıklarındandır. Bu bakteri nemli ortamlarda yaşar. Bu özellik bakterinin klima sistemlerinde de yaşayabilmesine olanak vermektedir. Klima sistemlerinden önce ortama sonra insanların akciğerine nefes alıp verme sırasında yerleşmekte ve hastalığa yol açmaktadır.

Plörezi: bu hastalık akciğeri içten ve dıştan saran zar arasındaki sıvı birikimiyle oluşan akciğer hastalıklarındandır. Göğsün yan tarafında batma şeklinde bir ağrıya neden olmaktadır.

Akciğer kanseri: Erkeklerde en çok görülen akciğer hastalıklarından biridir. Kadınlarda da artan sigara kullanımı bu hastalığı tetiklemektedir.

Pnömoni: Zatürre adıyla tanımlanan akciğer hastalıklarından biridir. Tıp dilindeki adı ile pnömoni bakteri, bazı parazit ve viral yollarla oluşmaktadır. İçleri serum sıvısı ve iltihaplı hücreler ile dolan alveollerin asıl işlevlerini yerine getirememeleri ile meydana gelmektedir. Akciğer hastalıklarından olan zatürre solunum yetmezliğine yol açabilmektedir.

Akciğer embolisi: bu hastalık, akciğer atardamarı ya da akciğer atardamarının kollarından biri ile birkaçının kan pıhtısı ile tıkanması sonucu meydana gelmektedir. Nedeni bacaklardaki veya baldırlardaki atardamarlarda oluşan pıhtının dolaşıma katılması akciğer hastalıklarından emboliyi oluşturmasıdır.

Doğumsal olarak oluşabilen akciğer hastalıkları, örneğin göğüs kafesinde doğuştan gelen bozukluk problemleri.

Köpek kisti adı verilen hidatik kist.

Göğüs duvarında oluşan tümörler.

Akciğer zarında oluşabilen iltihaplanmalar.

Doğumdan gelen göğüs duvarındaki şekil bozuklukları.

Akciğer hastalıklarına karşı alınabilecek koruyucu önlemler nelerdir?

Sigara içilmemeli ya da sigara içmiyorsanız sigara içilen yerlerde fazla durmamalısınız.

Uyuşturucunun her türü kullanılmamalı.

Çocukların aşıları aşı takvimine uyularak düzenli olarak yapılmalıdır.

Çevre kirliliğine yer verilmemeli çünkü çevrenin kirlenmesi havanın da kirlenmesi demektir.

Öksürük, ateş ve balgam atılması gibi akciğer hastalıklarının belirtileri varsa mutlaka konuda Uzman bir hekime danışılmalıdır.

Yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi akciğer hastalıklarını tamamen ortadan kaldırmasa bile önemli ölçüde akciğer hastalıklarına yol açan nedenlerden risk azalması sağlamaktadır. Görüldüğü gibi akciğer hastalıklarına yol açan nedenlerin önemli sayılabilecek çoğunluktaki kısmı kişinin yaşam tarzına ve akciğer sağlığına verilen önem derecesine göre ortaya çıkabilmektedir. Hiçbir neden yokken bile akciğer hastalıklarına karşı en az yılda bir kere doktor muayenesi yaptırmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, hastalıklarda erken tanının son derece büyük önem taşıdığını belirtmekteler. Akciğer hastalıklarının en büyük oluşum nedeni olarak gösterilen sigaradan mutlaka uzak durulması gerektiği ısrarla belirtilmektedir.
" } ] }