{ "title": "Akciğer Hücresi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-hucresi.jpg", "date": "19.01.2024 16:15:36", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Akciğer hücresi; Akciğer organı bedenimizin dinamosu gibidir. Bu organda oluşacak en tehlikeli hastalıkların başında da kanser gelir. Canlıların hava alıp vermesi işlevini ve kirli kanın temizlenmesinde aktif görevli olan akciğerin hastalanması kişinin yaşamsal dengesinin tamamen bozulmasına neden olur. Bu yüzdende akciğer hücresi olarak tanımlanan kanser hastalığı gibi hastalıkların erken teşhisi çok önemlidir. Akciğer kanser hastalıkları kendi içerisinde küçük hücre dışı akciğer kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri olarak iki şekilde isimlendirilir. Buda akciğerde yaşanan hücre hastalığı yani kanserin ciddiyeti açısından belirlenir. Küçük hücreli akciğer kanserinde birinci ve ikinci evre demektir. Bu evrelerde ciğerde hasarlı olan hücre bölümü cerrahi müdahale ile alınarak tedavi edilme şansı vardır.

Akciğer hücresinin, dördüncü evrede olması demek hasta için iyileşme şansı kalmamış demektir. O yüzdende kişilerin mutlaka bu tür hastalıklarda erken teşhisi çok önemlidir. Akciğerler göğüs kafesinde olup soluk borusu ve broşlar ile ağızdan ciğerlere kadar bağlantılı bir şekilde işlev görür. Dışarıdan alınan havanın içeriğinde birçok maddeden ötürü ciğerler zaman içerisinde renk değiştirir ve akciğerlerin fonksiyonlarını etkiler. İlerleyen yaşında etki ettiği akciğerlerin yapısı dışarıdan alınan hava ile özellikle, toz, kirli hava, tehlikeli maddeler ile sorunlar oluşabilir. O yüzdende insanların belirli zamanlarda akciğer kontrolü yaptırmasında fayda vardır. Bu sayede akciğer hücrelerinde oluşabilecek her türlü rahatsızlık erken teşhis sayesinde tedavi olabilir. Burada önemli olan telafisi olmayan akciğer organın riske atılmaması gereken bir organ olmasıdır. Çünkü insan vücudunda kendini yenileme özelliği en yavaş olan organdır. On yılda ancak hücre döngüsünü yenileyen akciğer organı dikkat edilmez ise çok ciddi kanser hastalıklarına maruz kalarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Akciğer hücresi özellikleri nelerdir?

İnsan vücudunda göğsün iki tarafında birden sağ ve sol akciğer olarak iki parça halinde bulunan bu organın sağ lobu, sol lobundan daha büyüktür. Sebebi de kalbin sol tarafta üst kısımda yer almasıdır. Etrafında koruyucu bir zar bulunan akciğer organının hücreleri çalıştığında ve fonksiyonları düzenli olduğunda toplardamardan gelen kirli kanı dışarıdan ağız yolu ile bronşlar aracılığı ile içerideki kirli kanı temizler ve aort damarlara temiz bir şekilde pompalayarak kanın vücutta döngüsünü ayarlayarak kalbe yardımcı olur. Böylelikle kanın temizlenmesinde aktif rol oynar. Akciğerin ses olgusunda da etkin bir özelliği vardır. Beden içerisine çektiği havayı izole ederek ihtiyaç duyulan oksijeni beden içinde dağılımı gerçekleştirdiğinden seslerin çıkabilmesi için gereken oksijeni de ayarlar. Akciğer hücreleri hastalandığında kişi erken müdahale ile doktor tarafından tedavi edilmez ise sonu mutlaka çok kötü olur, hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Sağlıklı nefesleriniz olsun.
" } ] }