{ "title": "Akciğer İltihabı", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 03:39:01", "author": "Çeri", "article": [ { "article": "
Akciğer iltihabı, göğsün içerisinde bulunan, iki bölümden oluşan akciğerlerin dokularının iltihaplanmasıdır. Pnömoni olarak adlandırılan bu durum, elli farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bunlar üşütmekten dolayı olabileceği gibi, ciddi hastalıklardan da meydana gelebilir. Hastalık nedenleri arasında virüsler, bakteriler ve kimyasal maddeler olabilir.

Akciğer iltihabı hangi şekillerde meydana gelebilir?
Akciğer iltihabının belirtileri nelerdir?
Akciğer iltihabının teşhisi nasıl yapılır?

Hastalarda görülen belirtilere göre iltihaplanmanın tipini belirlemek gerekir. Bütün türlerde görülen belirtiler arasında öksürük ve ateş vardır. Titreme ve soluk alıp vermede zorlanma diğer belirtiler arasında sayılabilir. Hastalık ciddi bir aşamada ise kanlı balgamla öksürük, ciltte morarma ve zihin bulanıklığı görülebilir. Rahatsızlık ilk aşamada soğuk algınlığı olarak kabul edilebilir. Göğüs röntgeni, kan tahlilleri ve balgam kültürü yapılarak hastaya teşhis konulur.

Akciğer iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

İltihabın ciddi hale gelmesi hayatı tehdit eden bir unsur olacaktır. Bu sebeple doktora giderek tedaviyi geciktirmemek önemlidir. İltihabın sebebi bakteri kaynaklıysa, antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Penisilin veya eritromisin türü ilaçlar faydalı olacaktır. Ciddi olanlarda oksijen verilmesi gerekebilir. Buna doktorunuz karar verecektir.

Akciğer iltihabı nasıl önlenebilir?

Pnömokok (Zatürre) sebebiyle oluşan iltihaplanmalar aşı yaptırılması ile önlenecektir. Bu aşının hastalığa karşı bağışıklık kazandıracağı düşünülmektedir. 65 yaş ve üzerindeki kişilerin bu aşıyı yaptırmalarını tavsiye ederiz.
" } ] }