{ "title": "Akciğer Kalınlaşması", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kalinlasmasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:19:44", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Akciğer kalınlaşması, halk dilinde akciğer kalınlaşması diye tabir edilen hastalık, tıp dilinde akciğer sertleşmesi veya akciğer zarı kalınlaşması olarak tarif edilir. Vücüdumuzda solunum işlevini gören akciğerlerimizin göğüs duvarı iç bölgesini ve akciğerlerin yüzeyini sarmalayan bir zar (Plevra) bulunmaktadır. Çeşitli etmenlerden dolayı bu zar kalınlaştığında da akciğer kalınlaşması olarak bilinen akciğer zarı kalınlaşması hastalığı meydana gelir.

Akciğer Kalınlaşması Sebepleri Nelerdir?

Pek çok hastalığın oluşma faktörlerinden dolayı akciğer kalınlaşması hastalığı meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın altında yatan rahatsızlığın tahlil ve tetkiki için en kısa zamanda hekime gidilmeli ve gerekli MR yöntemleri uygunlanmalıdır.

Tüberküloz

Akciğer kalınlaşması hastalığı genellikle başlı başına bir hastalıktan ziyade başka bir hastalığın belirtisidir. Akciğer kalınlaşması hastalığının oluşma sebebi genellikle tüberküloz hastalığıdır. Akciğer zarları arasındaki sıvılaşma da akciğer kalınlaşması hastalığına neden olabilmektedir.

Çevresel Faktörler -Asbest-

Ülkemizdeki genellikle ve sıklıkla kullanılan ve beyaz toprak olarak da adlandırılan bir toprak türüdür. Bu beyaz toprağın sürekli olarak solunması halinde maalesef ki ince zerrecikler halinde bu toprak ciğere nüfus etmeye başlar. Bu durumla birlikte bir süre sonra akciğer kalınlaşması ve birçok hastalıkta meydana gelebilmektedir.

Akciğer Kalınlaşması Nasıl Teşhis Edilir?

Ciğer filmleri ve MR sayesinde akciğer kalınlaşması hastalığı büyük oranda teşhis edilir. Akciğer kalınlaşması ve benzer hastalıkların belirtisi ise öncelikli olarak nefes almada zorlanmanın baş göstermesedir. Özellikle Anadolu'da duvarlarda kullanılan beyaz toprak (Asbest) gibi sağlığa zararlı ortamlardan uzak durmak da akciğer kalınlaşmasını önleyebilir.

Akciğer Kalınlaşması ve Akciğer Zarı Kanseri ile Olan Bağlantısı

Normal akciğer grafikleri genellikle akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma) için yeterli olmamaktadır. Öyküsünde akciğer zarı kanseri şüphesi olan ve akciğer grafisinde akciğer kalınlaşması hastalığı veya akciğer sıvı tespit edildiğinde mutlak olarak daha ileri yöntemlerle araştırma ve inceleme yapılmalıdır.
" } ] }