{ "title": "Akciğer Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:52:23", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Akciğer kanseri ameliyatı, akciğer kanserinin görülme olasılığı her geçen gün durmadan artmaktadır. Son yıllarda da en üst seviyeye çıkmıştır. Önceki dönemlerde akciğer kanseri 60 ile 65 yaşlarından sonra erkek bireylerde görülürken, günümüzde artık genç yaşlara da sıçramakla birlikte kadın bireylerde de görülmeye başlamıştır. Ayrıca akciğer kanseri en çok ölüme sebebiyet veren kanser türlerinden birisidir. Bu durumun en iyi açıklayıcısı ise hastaların hastalıklarının ilk evrelerinde hastaneye gitmeyerek, hastalığın teşhisi ve tedavisinin uygulanamamasıdır. Akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi hastaları çoğunlukla kurtarabilmektedir.

Akciğer kanseri, akciğerde bulunan hücrelerin akciğer içerisinde bir kitle yani tümör oluşturması sonucu oluşmaktadır. Eğer tümör bir yerde sabit kalıp orada çoğalma gösterirse iyi huylu sayılır, ancak yerinde durmayan tümörler kötü huylu olmaktadır. Kötü huylu tümörün tedavi edilmesi oldukça zordur.

Akciğer kanseri ameliyatı nasıl yapılır?

İki tür akciğer ameliyatı türü bulunmaktadır. Bunlar; torakoskopi (Kapalı yöntem) ve torakotomi (Açık yöntemdir.)

Torakoskopi (Kapalı yöntem): Açık cerrahiye göre daha avantajlıdır. Solunum sıkıntısı yaşayan ve açık cerrahi ameliyatı kaldıramayacak hastalar için kullanılmaktadır. Ameliyatta plevra boşluğunun incelenmesi için, bir aygıt kullanılır. Bu aygıt tarakoskopidir. Bu cihaz metal bir borudur. Genellikle göğüs boşluğuna sokulur. Akciğerdeki su toplanmasında ve histolojik muayenede doku almak için de kullanılmaktadır. Eğer ameliyat başarılı olmazsa kapalı ameliyata dönüş yapılır. Cerrahi müdahale sonrasında nefes almada sıkıntı, göğüste ağrı ve ateş gibi durumlar yaşanabilir.

Tarakotomi (Açık yöntem): Göğüste büyük bir kesik açılarak yapılır. Ameliyat esnasında akciğer direk olarak görülebilir. Açık yöntemde akciğerin tamamı veya bir kısmı alınabilir. Hastaya anestezi uygulandıktan sonra hasta yan yatırılır ve kürek kemiğinin altından bir çizik atılır. Buradan kaburga kemiklerinin arasından, akciğere ulaşılır ve ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında, akciğerden hava sızması, bacaklarda kan pıhtılaşması ve enfeksiyon gibi bazı durumlarda yaşanabilir.
" } ] }