{ "title": "Akciğer Kanseri Beyne Sıçraması", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-beyne-sicramasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:41:47", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Akciğer Kanserinin Beyne Sıçraması, beynin dışındaki bir organda bulunan kanser hücrelerinin beyne sıçramasına ve yayılmasına beyin metastazı adı verilmektedir. Bu tip başka organlara yerleşen tümörlere sekonder tümörler de denir. Beyinde meydana gelen tümörlerin en yaygın sebebi bu nedenle oluşmaktadır ve genellikle ölümle sonuçlanan kanserlere bu tip tümörler neden olmaktadır.

Kan dolaşımı ile diğer organlardan beyine gelen tümörler burada yerleşerek daha büyük tümörler haline gelir. Vücutta ilk olarak kopan tümörler akciğere gider. Buradan diğer organlara sıçrayabilirler. Ancak akciğerlerin kan akımı direk beyne gittiği için buraya yerleşen kanser hücrelerinin beyne gitmesi kaçınılmaz bir sondur. Hatta bazen bu hücreler o kadar hızlı beyine iletilir ki hastada ilk öce beyin tümörü fark edilebilir. Vücudumuz için önde gelen bazı organlar metastaz yapma konusunda eğilimli bir hal almışlardır. Bunlardan en çok bilinen organlar akciğer, karaciğer ve kalın bağırsak olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca birtakım hormonlar ve proteinler nedeniyle de metastaz ortaya çıkabilir. Örneğin, meme kanserinde tümörlerin kemiklere, akciğerlere ve beyine metastaz yapma ihtimali çok yüksektir.

Akciğer kanserinin beyne sıçraması, beyne en çok metastaz yapan organlar akciğer, meme, böbrek, kalın bağırsak ve karaciğerdir. Meme ve böbrek kanserlerinde genellikle beyinde tek tümör oluşur. Ancak akciğer ve kolon kanserinde beyinde çok fazla tümör oluşur. Bu organların içerisinde en çok metastaz yapan akciğer kanseridir. Yaklaşık %60 sıklıkta akciğerden metastaz ile beyinde tümör oluşur. Akciğer kanserinden önce veya aynı zamanda beyin metastazı görülebilir. Ayrıca akciğer kanserinde beyinde birden çok metastaza rastlanılabilir.

Kanser görülme oranı yaşla birlikte daha da artmaktadır. Kanser tedavileri daha çok geliştikçe metastaz türde kanserler daha çok görülmeye başlanmıştır. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir.

Akciğer kanserinin beyne sıçraması belirtileri, akciğerden beyne doğru giden tümörler kişide bazı belirtilerin görülmesinde etkili olur. Baş ağrısı, kuvvetsizlik, dengesizlik ve nöbetler bu belirtiler arasında yer alır. Ayrıca akciğerden yapılan metastaz sonucunda kişide kafa basıncının artması hissi de oluşabilir. Bu gibi durumlarda bilinç bozuklukları da koma halinde görülebilir. Ancak metasazların en yaygın belirtisi şiddetli baş ağrısıdır.

Akciğerden beyine sıçrayan tümörler CT ve MRI ile tanımlanabilir. Daha iyi bir teşhis için ilaç da verilebilir. Ayrıca daha iyi bir tespit için biyopsi de yapılabilir. Biyopside alınan tümör parçası patologlar tarafından incelenerek beyin metastazı tam olarak teşhis edilebilir. Ancak ilk olarak beyin metastazı teşhis edilirse daha sonra kansere yakalanan asıl organ tespiti yapılabilir.

Akciğer kanserinin beyne sıçraması tedavisi, akciğerden beyne sıçrayan kanser hücrelerinin tedavisi için ağrı kesici ilaçlar, kemoterapi tedavisi, cerrahi tedavi ve radyasyon tedavileri kullanılmaktadır. Ancak kemoterapi beyin hücrelerine zarar verebileceği ihtimali ile çok sık kullanılmamaktadır. Ayrıca metastaz yoluyla beyne giden tümörlerin tekrar etmemesi için tedavi sonrası her 3 ayda bir beyin MRI ve CT ile kontrol edilir. Hastanın akciğer kanserini oluşturan tümörler tekrar incelenerek kanserin bulunduğu organ tedavi edilir.
" } ] }