{ "title": "Akciğer Kanseri Küçük Hücreli", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-kucuk-hucreli.jpg", "date": "20.01.2024 01:41:39", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Akciğer kanseri küçük hücreli; bu kanser türünün diğer adı yulaf kanseri olarak geçmektedir. Akciğer kanseri küçük olmamasına rağmen bu kanser türü küçük hücrelidir. Küçük hücreli olması akciğerde görünmezliği sağlamaktadır. Fakat diğer kanser türlerine göre akciğer kanseri küçük hücreli daha hızlı yayılma potansiyeline sahiptir. Hızlıca yayılan bu hücreleri metastaz yaparak tümörleri meydana getirir. Kanser hücreleri düzensiz bir şekilde hızlıca çoğalırlar. Kanserden korunabilmek için risk faktörlerinden uzak durulmalıdır.

Akciğer kanseri küçük hücrelilerin neden olan faktörler
Akciğer kanseri küçük hücreli olanların belirtileri nelerdir?
Akciğer kanseri küçük hücreli olanda nasıl teşhis edilir?

Yukarıdaki belirtinin olması sonucunda acil olarak doktora gidilmelidir. Doktor hasta ile ilgili geçmişini, çalışma durumunu ve alışkanlıklarını inceleyerek risk faktörlerini dikkate alarak değerlendirir. Aileden gelen kalıtsal olarak kanser hastalığının varlığının olup olmadığını sorar. Hastayı bazı testler yaptırır, göğüs röntgeni çektirir. Arkasından balgam tetkiki yaptırır. Araştırmalar sonucunda daha detaylı inceleme yapmak ister ise akciğer dokusunun incelenmesini isteyebilir. Akciğerlerden biyopsi için doku örneği alınır. Bu örnek mikroskop ile incelenerek kanser teşhisi yapılır.

Akciğerlerden doku alımı için dört farklı yol izlenir
Akciğer kanseri küçük hücreli olanların yayılması ve tespit edilmesi

Hastalığın saptanması ardından tedavi için vücudun hangi kısımlarına yayıldığının tespit edilmesi gerekir. Akciğer kanseri küçük hücreli olanda 2 evre söz konusudur. Sınırlı ve yaygın şeklinde tümör evreleridir. Sınırlı evre olan bölümde tümörün akciğer ve lenf bezlerinde bulunduğu zamandır. Yaygın olan evresi ise vücuttaki diğer organlara yayıldığı zamandır. Uygulanacak tetkikler ise; Bt bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans, kemik sintigrafisi çekilerek kemiklerde oluşan tahribatı gösterir, mediastinoskopi ise göğüs kısmındaki lenf bezlerine kanserin yayılımına bakılır.

Akciğer kanseri küçük hücreli olanlarda tedavinin uygulanması

Hastanın bulunduğu sağlık durumu ve geçirmiş olduğu kanserin evresine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Hastalara önce kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır. Bazen direk cerrahi yöntem ile ameliyatta uygulandığı da görülmüştür. Hastaların iyileşmesinden sonra, adjuvan tedavi uygulanır. Kısaca koruyucu tedavide denilmektedir. Akciğer kanseri küçük hücreli olanda erken evrede bu hastalığa yakalanmış ise tedaviye gerek duyulmamaktadır. Bazı hastalarda tümörün yerleşmiş olduğu yer uygun olmamasından dolayı cerrahi yolla ameliyat yapılamaz. Çünkü ameliyatın amacı kanserli olan tümör yok etmek içindir.
" } ] }