{ "title": "Akciğer Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 23:50:26", "author": "Gülsuna", "article": [ { "article": "
Akciğer kanseri tedavisi, birçok faktöre bağlı olarak yapılmaktadır. Kanserin türü, hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın evresi tedavinin nasıl yapılması gerektiğini ortaya koyacaktır. Farklı tedaviler ve kombinasyonlar uygulanabilir. Cerrahi girişimden sonra, hastada kanser kalmadıysa adjuvan adı verilen ek tedavi uygulanır. Bu tedavi geride kalmış olabilen kanser hücrelerini öldürmek için yapılmaktadır. Hastalar bu tedavide kemoterapiyi veya radyoterapiyi tek olarak alabilecekleri gibi, ikisini de birlikte alabilirler. Erken devre hastalarda bu tedaviye gerek olmayabilir.

Akciğer kanseri tedavi yolları nelerdir?

Cerrahi tedavi: Kanseri yok edebilmek için yapılan ameliyattır. Akciğerlerdeki kanserin yerleşimine göre, cerrahi yöntem belirlenir. Kanser küçük bir parçaysa yapılan operasyona 'wedge'ya da 'segmental' rezeksiyon denir. Akciğerdeki tüm lobun alınması durumunda 'lobektomi', sağ ya da sol lobun alınması 'pnomonektomi' adı verilir. Bazı kanserler büyüklüğü, yerleşim yeri ve hastanın sağlık durumuna göre ameliyat edilemezler.

Kemoterapi: Yapılan işlem ilaçlar yardımıyla kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Bu konuda özel eğitim almış olan hemşireler tarafından verilen kemoterapi, kür olarak adlandırılan ilaçların 21 ya da 28 günde bir tekrarlanmasıyla verilir. Kemoterapi ağızdan hap olarak verilebildiği gibi, damardan sıvı şeklinde de verilebilir. Hastaların genel durumunun bozuk olması halinde, yatarak da bu tedavi verilebilir. Hastalara verilen kürler sonrasında, onkoloji kliniklerinde kontrol edilir. Hastaların şikâyetleri, ilaçların yan etkileri ve diğer organların gördüğü zararları araştırmak için kan tahlilleri yapılır. Buna göre ilaçların dozu yeniden belirlenir. Hastaların kemoterapi alma kararı ya da kaç kür alacakları, patoloji raporuna göre değerlendirilir. Burada da hastanın genel durumu ve yaşı belirleyici bir faktördür. Günde 12 saatini yatarak geçiren hastalara kemoterapi verilmesi uygun değildir. Kemoterapiye ise karar verilen hastalar ise ameliyattan sonra 3 hafta içerisinde bu tedaviyi almaya başlarlar.

Radyoterapi (Işın tedavisi): bu tedavide kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjiye sahip ışınlar kullanılır. Sınırlı alanlara uygulandığından, bu alanda bulunan hücreleri etkiler. Bu tedavi cerrahi müdahaleden önce ya da kanserli hücreyi yok eden müdahaleden sonra uygulanır. Genellikle kemoterapi ve radyoterapi, ameliyata karşı ilk alternatif olarak tercih edilir. Aynı zamanda nefes darlığının giderilmesi içinde kullanılan bir yöntemdir.

Foto dinamik terapi: Özel kimyasal maddenin kan dolaşımına verilerek, hücreler tarafından alınır. Bu madde normal hücreleri terk ederken, kanserli hücrelerde daha fazla kalır. Bu hücreler tespit edilerek, lazer ışığı uygulanıp, maddenin aktif hale gelmesi sağlanır. Böylece kanserli hücreler öldürülür.

Küçük hücreli akciğer hastalarında tercih edilen tedavi yolları nelerdir?

Bu hastalarda cerrahi yöntem oldukça yaygın kullanılmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi ise hastalığı yavaşlatmak ve semptomları kontrol altına almak için uygulanabilir.

Küçük hücreli akciğer hastalarında tercih edilen tedavi yolları nelerdir?

Bu hastalarda kanser hücreleri hızla yayıldığı için, kemoterapi tercih edilmektedir. Hem akciğerlerdeki hem de diğer organlardaki kanserli hücrelere kemoterapi uygulanabilir. Bazı hastalarda beyne radyoterapi yapılır. Buna koruyucu beyin ışınlanması adı verilir. Beyinde hastalık olmasa da oluşmasını engelleyebilmek için yapılır. Bu hastalarda cerrahi tedavi uygulaması oldukça azdır.
" } ] }