{ "title": "Akciğer Kanseri Teşhisi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-teshisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:57:36", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Akciğer Kanseri Teşhisi; Günümüzde çok gelişmiş tıp sayesinde akciğer ve bütün kanser hastalıklarının teşhisi artık birçok yollar ile teşhis edilebilmektedir. Akciğer kanseri teşhisi konulması için gereken metotlardan önce akciğer kanseri olan veya olduğu şüphelenilen hastalarda öncelikle sürekli devam eden öksürük ve devamlı görülen göğüs ağrıları, hastanın nefes alıp vermesinde zorlanma ve daralma, hırıltılı nefes alıp ve verme, kişide iştahsızlık, aşırı derecede kilo kayıpları, yüz ve özellikle boyun bölgelerinde sebepsiz şişliklerin oluşması ve hastanın tükürüğünde kan görülmesi gibi durumlarda kişinin akciğer kanseri olma riski ihtimalinin yüksek olduğu bilinmektedir. Ayrıca hastanın sürekli sık aralıklar ile bronşit ve zatürre olması ve bu rahatsızlıkların uzun süreli olması da kişinin akciğer kanseri olduğu belirtileri arasında yer almaktadır. Şimdi kişinin akciğer kanseri olup olmadığını araştırmak adına hastaya birtakım testlerin uygulanması bu testler kanserin türünü ve büyüklüğü, küçüklüğü, yayılım ve evresinin ne derece olduğunu anlamak adına yapılmaktadır.

Akciğer Kanseri Teşhisi İçin Yapılan Testler

Akciğer kanseri şüphesi ve akciğer kanser belirtileri bulunan hastalarda akciğer kanseri teşhisi konulması için uygulanacak tıbbi girişimler şu şekilde olmaktadır.
Bronkoskopi; Uygulanan bu testte Akciğer kanseri teşhisi için ince ışıklı tüp yardımı ile hastanın bronşlarında ve soluk borusundan hava yollarının incelenerek buralardan doku örnekleri teşhis için alınmasıdır.

Açık ciğer biyopsisi; Yine akciğer kanseri teşhisi konulması için hastaya uygulanan uygulamalar arasında olan açık ciğer biyopsisi günümüzde uygulanan en yaygın uygulama olarak bilinmektedir. Fakat akciğer kanseri teşhisi için hastaya çok zorunlu olmadıkça açık ciğer biyopsisi uygulanması çok yanlıştır. Bu uygulama akciğer tedavisinde uygulanacak ana tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Kesinlikle yapılmamalıdır.

İğne aspirasyon biyopsisi; Akciğer kanseri teşhisi için kişinin akciğer duvarlarına iğne yardımı ile ulaşılarak şüphelenilen dokudan örnek alınması işlemidir. Kalın iğne biyopsisi yardımı ile Uzman radyologlar tarafından tümörden alınan dokuların elde edilmesi ve incelenmesi sonucunda kanser teşhisi konulmaktadır. Akciğer kanseri teşhisi için günümüzde doktorlar tarafından uygulanan en yaygın yöntem olarak iğne biyopsisi bilinmektedir.

Tomografi veya BT taraması; bu yöntem ise akciğer kanseri teşhisi için hastaya uygulanan X ray ışınları ile görüntüleme yöntemidir. Bu sayede hastanın bütün organlarından ve dokularından çok ayrıntılı görüntüler alınarak akciğerin kanser teşhis konulmasında çok fazlaca yardımcı olmaktadır.

Torasentez uygulaması; bu uygulamada yine akciğerlerde bulunan kanserin teşhisi için uygulanan akciğer çevresinde bulunan sıvıdan örnek alma yöntemidir.

MRG uygulaması; MRG yani MR uygulaması da yine akciğer kanseri teşhisi için uygulanan önemli bir uygulamadır. Bilgisayarlarda bulunan çok güçlü mıknatıs yardımı ile vücutta detaylı olarak resim çeker ve teşhis için çok yardımcı olmaktadır.

Kemik sintigrafisi; Akciğer kanserinin teşhisinde hastanın kemik yapısında kanser olup olmadığı tanısına varmak için uygulanan yöntemdir. Bu uygulama ile az miktarda hastaya radyoaktif madde kan dolaşımına enjekte edilerek anormal kemik gelişimi olan alanda toplanmasını sağlamak için yapılan uygulamadır.

Pozitron emisyon tomografisi; Akciğer kanseri teşhisi için görüntülemeyi en iyi şekilde yapan tomografi yöntemidir. Günümüzde özellikle akciğer kanserlerinin teşhisi için uygulanan yöntem olarak bilinmektedir.

Mediastinoskopi uygulaması; bu uygulama ise akciğer kanseri teşhisi için kanserin göğüs kısmında bulunan lenf düğümlerine yayıldığını gösteren yöntemdir. Genel anestezi altında uygulanmaktadır.

Balgam sitolojisi uygulaması; Akciğer kanseri hastalığından şüphelenen hastanın balgamından alınan örneğin incelenmesinde uygulanan yöntem olarak bilinmektedir.
" } ] }