{ "title": "Akciğer Kanseri Testi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanseri-testi.jpg", "date": "21.01.2024 09:06:01", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Akciğer Kanseri Testi, Bireyde devamlı görülen ve zamanla kötüye giden bir öksürük, nefes darlığı, devam eden göğüs ağrısı, hırıltılı nefes alıp verme, yüzde ve boyunda şişkinlik, iştahsızlık, yorgunluk, nedensiz kilo kaybı ayrıca kişinin kan tükürmesi, sık sık zatürre ya da bronşit olması ve uzun süre hastalığın geçmemesi, akciğer kanserinin belirtileri olabilmektedir. Bu tür şikâyetlerde zaman kaybetmeden Uzman bir doktora müracaat edilmelidir. Kişinin geçmişte geçirdiği hastalıklar, tütün türevlerinin kullanımı (Sigara, pipo, puro vs.), mesleki veya çevresel olarak maruz kaldığı maddeler ve aile fertlerinde kanser olup olmadığı sorgulanarak bazı testler istenir. Yapılan bu testler, kanserin türünü (Küçük hücreli veya küçük hücreli olmayan akciğer kanseri), yayılma durumunu (Metastaz) ve evresini belirlemek için kullanılır.

Akciğer kanseri testi ve nasıl teşhis edilir?

Bronkoskopi; Soluk borusuna ve bronşlara ağızdan bir tüp yoluyla sokulan ince ışıklı alet (Endoskopi) yardımıyla soluk yolları incelenir ve gerekirse küçük doku örnekleri alınır. Bu sayede ur'un yerleşimini, uzantısını ve görünümü hakkında bilgi edine bilineceği gibi yapılan biyopsi ile ur hakkında daha kapsamlı bilgi edinilmesini sağlar.

Tru-cut biyopsi; Akciğerdeki kitleye yönelik göğüs duvarından şırınga ile girilerek şüpheli dokudan incelemek için örnek alma işlemidir. İğne aspirasyon biyopsisi olarak da bilinen özel kalın iğne ile incelemek için ur'dan yeterli doku elde etmeyi amaçlar. Böylece, kanserin türünü, tedavi şeklini ve özellikleri hakkında bilgi edinilmesini sağlar.

Ameliyatla açık akciğer biyopsisi; bu metot akciğerde saptanan bir kitlenin tanımlanması açısından günümüzde pek tercih edilmeyen bir metot dur. Hastalara, alanında Uzman olmayan hekimlerce çok daha kolay metotlar ile teşhis konula bilecekken kanserin yayılımına neden olan, çağ dışı korkutucu uyarılar ile Tru-cut biyopsisinden korkutularak ameliyatla açık akciğer biyopsisine ikna edilmeye çalışılmaktadır. Bu son derece yanlıştır. Akciğer kanseri teşhisi için bu kaçınılmaz ise ameliyatla açık akciğer biyopsileri yapılmamalıdır. Bu metot, genelde akciğer kanserinde verilmek istenen ana tedavilerin gecikmesine neden olmakla beraber ameliyat kesi yerine bağlı oluşan ve uzun sürede geçmeyen ağrılar ile hastanın yaşam kalitesini bozabilmektedir.

Torasentez Testi; Kanser hücrelerini tespit etmek için akciğeri çevreleyen sıvıdan iğneyle örnek alınması yöntemidir.

Balgam Sitolojisi Testi; Akciğerdeki sümük dokudan derin öksürükle çıkan balgam örneği laboratuvar ortamında incelenmesi şeklindedir.

Mediastinoskopi Testi; Mediastinoskopi, kanserin göğüste bulunan lenf düğümlerinde metastaz oluşumunu göstermek için kullanılan bir metottur. Genel anestezi uygulanarak hastanın boyun kısmında küçük bir kesi açılarak ince bir tüp (Mediastinoskopi) göğüs boşluğuna sokulur. Her iki akciğerin ortasında bulunan göğüs boşluğundaki lenf düğümlerini kontrol etme ve doku örneği alma şeklidir.

Görüntüleme Testleri, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG); bu uygulama sırasında bilgisayara bağlı güçlü bir mıknatıs, vücut bölgelerinin detaylı resmini çeker.

Tomografi (BT); BT taraması, vücut doku ve organlarını X ray ışınları ile görüntüleme tekniğidir. Bu metotla organların ve dokuların detaylı görüntüleri alınır. Bu yöntem, klasik göğüs röntgeninden daha hassastır.

Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-BT); bu alanda en iyi görüntüleme yoluyla yapılan testler, tomografi ve oldukça avantajlar içeren PET-BT'dir. Nadiren de olsa, akciğer üst kısmında yerleşen urlarda ve PET'in beyinde yetersiz kalması nedeni ile beyin de kanser yayılımını belirlemek için MRI çalışmasına ihtiyaç duyulur. Bu görüntüleme metotları, kimi zaman ise kombine, kimi zaman tek tek olarak yapılabilir. Günümüz koşullarında ur'un yerleşim yerini, lenf bezlerine olan metastaz, komşu organlara temasını ve ameliyat edilebilirliğini belirlemek gayesiyle ile hemen her zaman PET'ten yararlanılmaktadır. Başlangıç görüntülemesi olarak kolay ve daha ucuz olduğu için sık tercih edilen bir metot olmasının yanında, özellikle akciğer kanserleri için PET klasik BT'ye üstünlüğü tartışılamaz düzeydedir.

Kemik Sintigrafisi; Daha çok kanserin kemiklere metastaz durumunu gösterir. Çok az miktarda radyoaktif madde damardan enjekte edilerek anormal derecede kemik gelişimi olan yerde toplanması sağlanır. Tarayıcıyla alanlardaki radyoaktif düzeyini ölçülerek röntgen filmine kaydeder. PET-BT yapılmış ise çok nadir durumlar dışında kemik sintigrafisine gerek yoktur.
" } ] }