{ "title": "Akciğer Kanserinde Ameliyat", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kanserinde-ameliyat-7489.jpg", "date": "19.01.2024 15:32:44", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Akciğer kanserinde ameliyat, Hastanın akciğerinde oluşan kanserli kitlenin çıkarılması için yapılacak operasyon öncesi bütün tetkik ve tahlilleri yapılır. Hastalık evresi ilerleyen kişilerde akciğer kanserinde ameliyat yapılmaz. 1-2 evrelerinde olan hastalara akciğer kanserinde ameliyat yapılır. Erken evredeki akciğer kanserinde en etkili yöntem cerrahi bir operasyonla kanserli dokunun çıkarılmasıdır. Maalesef her akciğer kanseri hastası ameliyat için uygun değildir. Akciğer kanserinde ameliyat için kanserin başka organlara sıçramamış olması gerekir. Kanserin tam olarak çıkarılabilir boyut da ve yerleşimde olduğu durumlarda hastanın kalp ve solunum fonksiyonlarının uygun olduğu durumlarda akciğer kanserinde ameliyat yapılabilir.

Akciğer kanserinde ameliyat yöntemleri nelerdir?
Akciğer kanserinde ameliyat genel olarak kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise ameliyat sonrasında iyileşme süreci kısa olduğu içindir. Kanser türünde tercih edilen operasyon kanserli lobun çıkarılmasıdır. Kanserin ana nefes borusu ana bir damar üzerine yerleşmiş ise sağ ve sol akciğerin tamamını çıkarılması gerekli olabilir. Solunum fonksiyonu kısıtlı olan hastalarda ise akciğerin küçük bir bölümü çıkartılır. Ameliyatın başarısı hastaların ameliyat sonrasında 5 yıl süreyle hayatta kalmaları ile ölçülmelidir. Bu ameliyat sonrasında kanserli hastaların 5 yıl yaşama şansı var demek değildir. 1. Evrede akciğer kanseri %71 2. Evrede akciğer kanseri %48 3. Evrede akciğer kanseri %35 olarak akciğer kanseri ameliyatı geçiren hastaların 5 yıl sonra hayatta kalma oranlarıdır.

Kapalı akciğer ameliyatı nasıl yapılır?

Hastane ortamında hastaya narkoz verilerek uyutulur. Hasta sedye üzerine yan bir şekilde yatırılır. Solunumu cihazlara bağlanarak gözetim altında tutulur. Yapılan bu operasyon göğüs boşluğu içerisine ilerletilen 10 mm bir kamera yardımıyla alınan görüntüler ekrana yansıtılır. Konusunda Uzman doktorlar hastanın göğüs kafesini açmadan kanserli akciğer dokusunu özel bir torba içerisine alarak 4 cm açılmış kesikten dışarı çıkarır. Ameliyatın ortalama süresi 180 dakikadır. Bu ameliyatı alanında Uzman bir cerrah ve 2 Uzman göğüs cerrahı ile yapılır. Günümüzde teknolojilerin ilerlemesi ile akciğer kanseri ameliyatı riskleri yıllar içinde belirgin bir şekilde azalmıştır. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi akciğer kanserinde ameliyat sonrasında da riskler bulunur. Solunumu yeterli olmayan ve kalp hastalığı olan risk gurubunda ameliyat uygulanmaz. Ameliyat sonrasında açılan kese sonrasında kapatılır. Hasta sonrasında 1 gece yoğun bakımda kalır. Bu süre sonrasında kendine gelince servise çıkarılır. Sıvı alımı damar yolu ile yapılır. Ameliyat sonrasında doktorun belirlediği periyotlarda hasta önce oturulur sonra yürümesi sağlanır. Kapalı ameliyatlardan sonra hastanede en az 1 hafta yatırılır. Hasta günlük hayatına kapalı akciğer ameliyatı sonrasında 1 hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Açık ameliyatlarda bu süre yaklaşık olarak 3 haftadır. Akciğer kanserinde ameliyat ağır bir süreçtir. Bu sürede sabırlı ve metanetli olmanızı tavsiye ederiz.
" } ] }