{ "title": "Akciğer Kapasitesi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kapasitesi.jpg", "date": "23.01.2024 03:28:42", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Akciğer kapasitesi; akciğerlerin derin bir inspiriyumdan sonra toplam bulunan hava miktarıdır. Aslında toplam akciğer kapasitesi adı da verilmektedir. Bu fonksiyonun tespiti spirometri yöntemiyle akciğerlere girip çıkan hava ile akciğer kapasitesi kolaylıkla ölçülür. Akciğer kapasitesinin normal miktarı 5-6 litre civarındadır.

Akciğer kapasitesi çeşitleri

Akciğer kapasiteleri hacimleri iki veya daha fazla sonuçları değerlendirerek belirtilir.

İnspirasyon kapasitesi: Tahminen 3500 ml'dir. İnspirasyon ve tital volum yedek hacminin toplamı sayılmaktadır. Kısaca dinlenme halindeki solunum ile normal zamandaki solunumla akciğere alınan havanın miktarıdır.

Fonksiyonel rezidüel kapasite: Dinlenme halinde iken ekspiriyumda bulunan havanın miktarıdır. Tahminen 2300 m'dir. Neredeyse total kapasitenin %40'dır.

Vital kapasite: Derince bir inspirasyondan sonra güçlü bir ekspirayon ile dışarı atılan havanın miktarıdır. Tahminen 4600 ml'dir. Bu durum kadınlarda 2,5-4,5 litre, erkeklerde 3-5 litredir. Toplam kapasitenin %80 civarındadır. Solunum hareketinin kısıtlandığı zamanda vital kapasite azalmaktadır. Bu durumun oluşması ise.
Total akciğer kapasitesi: Rezidüel volüm ve vital kapasite toplamıdır. Tahminen 5800 ml'dir. Genel olarak akciğer kapasiteleri kadınlarda erkeklerde %20-%25 daha az bulunmaktadır.

Akciğer kapasitesinin önemi

Yatarken akciğerin kapasitesinde azalma meydana gelmektedir. Bu durumun tam tersi ise ayaktayken bu kapasite artmaktadır. Anestezi için çok önemli bir durumdur. Karbondioksit konsantrasyonunu ve oksijeni rezidüel volumu sabit tutmaktadır. Rezidüel volüm olmadığı var sayarsak oksijen ve karbondioksit artsa ya da azalsa bu durum yaşamla örtüşmeyecek kadar fark yaratmaktadır. Solunum fizyolojisinin temel kural olarak geçmektedir. Yaşam için gerekli olan vital kapasite miktarı 500-100 ml'den daha fazladır. Bazı rahatsızlıklarda bu değerlerin bilinmesi çok önemlidir. Bu rahatsızlıklar ise bazı kas hastalıkları, medülla spinals yaralanmalarında, devamlı suni solunum gerekli olan hastalıklardır. Tbc, kronik astım, kronik bronşit, plorezi gibi hastalıklarda yani akciğer gerilme kapasitesini düşüren rahatsızlıklarda hastalığın prognozu için vital kapasitenin bilinmesi gereklidir. Solkalp hastalıklarında ise ödemin derecesini belirlemede vital kapasite kullanılmaktadır. Akciğer kapasitesinin önemi anestezi ve reanimasyon kliniklerinde mekanik ventilasyon için çok önem teşkil etmektedir.
" } ] }