{ "title": "Akciğer Kist Ameliyatı", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kist-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 05:26:42", "author": "ESRA TOPAL", "article": [ { "article": "
Akciğer Kist Ameliyatı konusunda bu kistlerin nasıl oluştuğundan ve tedavi sürecinden bahsetmek gerekirse; akciğerdeki kistler doğumsal veya edinsel şekilde oluşabilmektedir. Akciğer kistlerinin oluşmasına sebep olan etkenler sigara, hava kirliliği sonucu oluşan ve enfeksiyona bağlı olarak oluşan kistler şeklinde olmaktadır.

Akciğer Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çok küçük ve herhangi bir belirti vermeden meydana gelen akciğer kistleri için tedavi gerekli olmamaktadır. Bu durumda hastalar kistin büyümesini engellemek için herhangi bir soruna yol açmaması açısından yakın takibe alınmaktadırlar. Ancak Hidatit Kistlerde hastada herhangi bir yakınma veya ağrı olsun ya da olmasın tedaviye gereksinim duyulmaktadır. Kistik fibrozis hastalığında ise tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda akciğer nakli uygulanmaktadır.

Akciğer Kistlerinin Tedavisinde Neden Ameliyata İhtiyaç Duyulmaktadır?

Akciğer kistinin kişide ilerisi için yaratabileceği sorunların ortadan kaldırılması açısından ve küçük haldeyken git gite büyüyerek kansere dönüşme riskini önlemek için, cerrahi girişim uygulanmaktadır.

Akciğer Kist Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

En çok başvurulan ameliyat çeşidi kapalı ameliyat olmasına rağmen Akciğer Kist Ameliyatının pek çok yöntemi bulunmaktadır.

Endoskopik (Kapalı) Ameliyat

Bu yöntemde hastanın kaburgalar arası açılmadan 2 veya 3 küçük kesi yapılarak açık ameliyatta yapılan yöntemler uygulanmaktadır. Bu ameliyat çeşidinde hastada ameliyat sonrası ağrı daha az, hastanede kalış süresi daha kısa olmaktadır. Hasta bu ameliyat ile normal yaşantısına dönmesi daha hızlı olmaktadır.

Tek Kesi ile (Kapalı) Operasyon Ameliyat

Bu yöntemde sadece tek 2 cm'lik bir porttan operasyon gerçekleştirilmektedir. Hasta bu operasyondan 1 hafta içerisinde normal yaşantısına dönmektedir.

Açık Ameliyat (Torakotomi)

En yaygın ve tavsiye edilen bu ameliyat çeşidinde göğüs kafesi kaburgalar arasından açılmaktadır. Kistin bulunduğu akciğer kısmı tespit edilerek sadece bağlı bulunan bölgedeki kist çıkarılır. Bu ameliyat esnasında kanama ve hava kaçağı kontrolleri yapıldıktan sonra 1 adet dren konulur ve ameliyat sonrası katlar anatomik plana uygun şekilde kapatılmaktadır.

Akciğer Kist Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Ameliyatın riskleri düşük olmakla birlikte yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıkların olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşmaktadır. Ameliyat sonrasında hava kaçağı, enfeksiyon durumlarından dolayı uzun süre hastane yatışları gerekebilmektedir.
" } ] }