{ "title": "Akciğer Kisti", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-kisti.jpg", "date": "18.01.2024 22:29:23", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Akciğer kisti, akciğerler insandaki solunum sisteminin en önemli organıdır. Soluk alındığında ağız ve burundan giren hava, nefes borusundan ve bronşlardan geçerek akciğerlere girer. Toplar damarlarla gelen karbondioksiti fazla olan kan (Kirli kan) burada temizlenir. Akciğerlerin önemli görevleri, vücut hücrelerinin artık maddesi diye bilinen karbondioksiti vücuttan dışarıya atar ve yaşamak için temel gereksinim olan ihtiyaç duyulan oksijeni vücuda sağlar. Akciğerlerde temel bronş denilen ve hava içerikli tüplerden olan alveol adı verilen hava keseciklerinden, lenf sıvısı ve kan damarlarından oluşmaktadır. Akciğerlerde kist oluşumu içleri dolu olan sıvı ya da gaz gibi bir madde yardımıyla boşlukların dolmasıdır. Bu durum genelde doğuştan gelir.

Bazen akciğer kistlerinin hiçbir belirtisi yokken diğer bireylerde, ciğerlerin etrafındaki dokulara baskı yaparak bu dokuların harap olmasına sebep olurlar. Kistlerin çoğu da selimdir. Yani selimi kistler, kendileri büyürler, ancak çevre dokularına yayılıp onları sarmazlar. Yani vücutta kist yayılımı olmaz. İç yüzü epitelyum dokuyla döşeli olanlara gerçek kist denir. Epitelyum dokuyla döşeli olmayanlara ise yalancı kist denir. Bazı kistler çeşitli organlarda doğumsal bozukluk olarak görülür ancak bu kistler iltihapla alakalıdır. Örnek olarak diş kökü apsesinden oluşan diş kisti gösterilebilir. Parazitler de farklı organlarda kist oluşturabilir. Diğer dokuları da işgal edenler habistir (Kanser) olan kistler, genelde kemik, deri, böbrek, yumurtalıklar, meme ve göz kapağında görülür. Bazense bu durum daha fazla bölümlerde oluşabilir. Birden fazla kistin bir araya toplanmasına da polikist (Çok kist) denir.

Akciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bu gibi belirtiler genelde Akciğer ve Karaciğer de oluşup ve orada yayılan kistlerin belirtilerinden birkaçıdır.
Akciğer Kisti Neden Olur?
Akciğerde Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Kist tedavisi, kistin boyutu, türü ve sebep olduğu rahatsızlık derecesi gibi çeşitli nedenlere bağlıdır. Tedavi yöntemi ise akciğerlerdeki kanserin yerine, yayılma derecesine ve evresine göre ayarlanır. Kanserin evresinde bulunan kanser hücresinin çeşidine, kanserin büyüklüğüne ve kanserin uzak dokulara yayılıp yayılmadığına göre belirlenir. Bazı kistler sadece ilaç tedavisi ile iyileşme gösterir. Bazı kistlerin ise cerrahi operasyonla alınması gereklidir. Belirtilere sebep olabilecek büyüklükteki kistler ameliyatla alınabilir. Bazı durumlarda doktorlar, kist boşluğuna bir iğne ile drenaj ya da aspirat yapılmasına karar verilir. Kist, kolay yerde değilse, drenaj ya da aspirasyon genelde doktor, radyolojik görüntülenme yardımıyla hedef bölgeye iğne-kateter aracılığıyla yapar. Ameliyatla alınan kistten alınan parçalardan elde edilecek olan biyolojik numuneler yani biyopsiler kanserli hücrelerin var olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelenir.
" } ] }