{ "title": "Akciğer Koah", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-koah.jpg", "date": "20.01.2024 02:10:48", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Akciğer koah, kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır. Bu hastalık kronik bronşit, amfizem ve kronik astım olarak da geçiyor. Koah, akciğere giren ve çıkan havayı nefes darlığına sebep olacak derecede kısıtlayan, muhakkak ilerleyen ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Akciğerler bronşioller, alveol, bronşlar gibi yapılarla birlikte çalışmaktadır. Özellikle sigara bağımlılığı, soluk borusunda ve bronşlarda kalıcı hasarlar meydana getirir. Akciğer koah hastalığının belirtileri kronik öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Hastalığın derecesine göre tıbbi tedavi uygulanır. Akciğerlere giden havanın miktarının arttırmaya yarayan ilaçlar ve hastalığın ağırlığına göre eklenen inhaler steroidler ile hastalığın uzun süreli olan tedavisi yapılır. Ağır ve çok ağır koah olan olgularda solunum yetmezliği geliştiğinde özellikle geceleri, efor sırasında olmak üzere en az 15-18 saat oksijen almaları gerekir.

Yapılan araştırmalara göre sigara içen her 5-6 kişiden birinde koah görülmektedir. Koah hastalığı dünyada bilinen 4. Ölüm nedenidir. Sigara içmeyenlerin, özellikle anne babası sigara içen çocukların ileri yaşlarda koah ve astım başta olmak üzere solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Bazı genetik ve çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde etkilidir. Kimyasal maddeler, iş yerindeki organik-inorganik toz, duman ve çeşitli gazların solunması, iyi havalanmayan evler, evde ısınmada yakılan tezek, kömür, odun gibi yakacakların dumanına maruz kalmak koah hastalığına yol açabilir. Akciğer fonksiyonları daha düşük olan sosyoekonomik koşullarda yaşayanlar insanlarda koah gelişimi hızlıdır. Alkol kullanımı ve A, C, E vitamini eksikliği bu hastalığa yalanmada rol oynamaktadır.

Akciğer Koah hastalığın belirtileri nelerdir?
Koah hastalığının tanısı nefes ölçüm testi ile kolayca tanımlanabilmektedir. 40 yaş üstü kişilerde sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek nedeniyle veya çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişiler de uzun süreli öksürük, nefes darlığı ve balgam şikâyetlerinden en az birinin bulunması halinde kişinin göğüs hastalıkları bölümüne gidip nefes ölçüm testi yaptırması gerekir. Erken tanısı hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Akciğer Koah hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Koah hastalığının gelişimini, ilerleme riskini azaltan en önemli etken sigarayı bırakmaktır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir. Sigarayı içen kişilerde 40-50 yaşlarda bırakmaları durumunda akciğer fonksiyonlarındaki kayıp kısmen düzelmektedir. Çevresel ve mesleki tozlardan uzak durulması gerekir. Ayrıca grip ve zatürre aşılarının yapılması gerekir. Bunların yanı sıra nefes yoluyla alınan ilaçlar ve fiziksel aktivitenin arttırılması, hastalıkta kötü sonuçların önlenmesinde çok önemlidir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika yürüyüş yeterli olacaktır. Hastalığın derecesine göre tedavi belirlenir.
" } ] }