{ "title": "Akciğer Nakli", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-nakli-2189.jpg", "date": "20.01.2024 18:20:39", "author": "Lerze", "article": [ { "article": "
Akciğer nakli, kişilerden hastalıklı olan akciğerlerin alınarak, beyin ölümü gerçekleşen kadavradan alınmış olan sağlıklı akciğerin hastalara nakledilmesidir. Bu nakil işlemi oldukça zor ve uzun sürmektedir. Sağlıklı olan donörlerin dokuları az bulunduğundan, oldukça değerlidir. Bu yüzden bu nakiller sadece yaşam şansı kalmamış, ameliyatın zorluklarına katlanacak olan ve iyileşme dönemindeki sıkıntıları aşabilecek olan kişilere yapılmaktadır. Bu nakiller tek veya çift akciğer nakli olarak uygulanabilir. Tek nakil yapıldığında ameliyat 4-8 saat arası, çift nakillerde ise 6-12 saat arası sürmektedir. Buna doktorun yapacağı araştırmalar ve tetkikler sonucunda karar verilecektir. Nakil yapılacak hastayla yapılacak ön görüşme sonrasında, kalp ve akciğerlerle ilgili testler, kemik ölçümleri, egzersiz kapasitesi, laboratuvar testleri yapılarak, gerekli şartlara sahip olanlara uygulanabilecek bir tedavi yoludur. Nakil sonrasında komplikasyonlar oluşmazsa hastalar 1-3 hafta arasında taburcu edilebilmektedir. Hastalar taburcu edildikten sonra 90 gün boyunca sıkça doktorunu ziyaret etmelidir. 90 günden sonra her şeyin normal olması halinde bu ziyaretler daha az yapılabilir.

Akciğer nakli hangi hastalar için uygun olabilir?
Akciğer naklinin faydaları nelerdir?

Yapılacak nakille hayat kalitesi iyileşmekte ve hayat beklentisi yükselmektedir. Nakil sonrasında kişinin ne kadar yaşayacağını tahmin etmek zordur. Nakil sonrasındaki iki yıl oldukça önemlidir. Bu sürede vücut tarafından organın reddi, cerrahi komplikasyonlar olması ve enfeksiyon riski oldukça fazladır. Hastalar ilk yılı aştıklarında 3 yıl ve daha fazla yaşayabilirler. 15 yıldan uzun yaşayan nakil yapılmış hastalar bulunmaktadır.

Akciğer naklinde yaşanabilecek riskler nelerdir?

Organın reddedilmesi: Yapılan nakil sonunda vücudunuza yabancı olan akciğerler, bağışıklık sisteminiz nedeniyle yok edilmeye çalışılacaktır. Bu yüzden bu süreçte akciğerlerin zarar görmemesi için, bağışıklık sisteminin durdurulması yani baskılanması gerekir. Vücudun baskılayıcı tedaviyi kırması durumunda, bunun kontrol altına alınması ve yeni ilaçların kullanılması gerekebilir. Nakilden sonraki en riskli dönem 3 aylık süreçtir. Organın reddedilmesi ateş, grip benzeri haller, titreme, ağrı ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkabilir. Bu bulgular olmasa da hastalar kontrolden geçirilmelidir. Bazı durumlarda ret sessiz bir şekilde gelişme gösterebilir. Bunu tespit etmek için, bronkoskopi ile hava yoluna girilerek biyopsiler yapılmalıdır.

Enfeksiyon: Tedavide bağışıklık sistemi baskılandığından, vücudunuz korumasız kalacaktır. Vücuda girecek olan bakteri ve virüslerle mücadele edilemediğinden, enfeksiyonlara açık hale gelinir. Bu yüzden hastaların bu konuda duyarlı olması, belirtileri iyi takip etmesi önemlidir. Alınacak tedbirlere uyulmalı ve belirtiler olduğunda doktora başvurulmalıdır.

Diğer komplikasyonlar: Hastalarda yeni akciğerin uzun dönem problemleri, ilaç verilen yerlerin sorunları ve diğer kanser türlerinin oluşumu gibi sorunlar gelişebilir. Nakil öncesinde ve sonrasında bu durumlar araştırılmalıdır.

Akciğer nakline kabul eden hastalara yapılan uygulamalar nelerdir?

Hastalar öncelikle nakil için bekleme listesine dahil edilirler. Ardından hastalara olağan testlerin yapılması gelir. Yapılacak nakil sonrasında fiziki gücünüzü koruyabilmeniz ya da kazanabilmeniz için sağlıklı bir rejim programına alınırsınız. Burada sigara ve alkolden uzak bir rejim uygulanır. Sosyal servis ile iletişime geçilerek tüm detaylar hakkında bilgilendirilme yapılacaktır. Hem hastaya hem de aile fertlerine danışmanlık hizmeti verilecektir. Hasta için uygun bir donör çıktığında, hızlı bir şekilde nakil merkezine ulaşımınız konusunda bilgilendirileceksiniz.
" } ] }