{ "title": "Akciğer Ödemi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-odemi.jpg", "date": "21.01.2024 23:41:45", "author": "Murat Mert", "article": [ { "article": "
Akciğer ödemi, vücudun diğer iç organlarında meydana gelen ödemler organda sıvı toplanması olarak ifade edilir. Toplanan sıvılar ödem olarak adlandırılır ve organın düzgün çalışmasına engel olarak rahatsızlıkların oluşması için zemin hazırlar. Akciğer ödemi kalp içindeki basıncın artması ya da bazı kimyasal olayların etkisiyle oluşmaktadır. Bu duruma bağlı olarak akciğerde hava dolması gereken kesecikler sıvı ile dolar ve sonuç olarak akciğer ödemi adı verilen sağlık problemi ortaya çıkar. Tıp dilinde akciğer ödemine Pulmonary Edema olarak adlandırılmaktadır.

Akciğer ödeminin oluşma nedenleri?
Akciğer ödeminin yol açabileceği riskler

Akciğerdeki sıvı birikimi doğrudan risk oluşturmaz ancak ödem oluşumuna yol açabilen sağlık sorunları dolaylı yoldan olsa da risk oluşumuna neden olabilmektedirler. Örneğin kalp kapakcığındaki problemler kanın düzgün akmamasına neden olabilmekte ve akciğer ödemi oluşumuna yol açabilmektedir.

Akciğer ödeminin belirtileri nelerdir?

En fazla rastlanan ödem belirtisi nefes darlığı sorunudur. Nefes darlığı ani olarak ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş ilerleyerek hastayı rahatsız edebilecek seviyelere ulaşabilir. Akciğer ödeminin diğer belirtileri;
Kısa sürede yorulma, normal aktiviteler de bile nefessiz kalabilme, çok yorulmuş gibi hızla nefes alıp verme, kandaki oksijen seviyesinin düşük olması akciğer ödeminin belirtilerindendir.

Yukarıda verilen belirtilerden birinin olması akciğer ödemi şüphesiyle doktora başvurmayı gerektirir kesin teşhis için hastanın basit bir göğüs röntgenin çekilmesi yeterli olmaktadır. Sonrasında kandaki plazma seviyesinin yeterli olup olmadığının belirlenebilmesini sağlayan kan testi yapılabilir.
" } ] }