{ "title": "Akciğer Rahatsızlıkları", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-rahatsizliklari.jpg", "date": "19.01.2024 20:02:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Akciğer rahatsızlıkları, akciğer göğüs boşluğunun sağ ve sol kısmında bulunan, iki parçadan oluşan, vücudun en önemli organlarından biridir. Vücutta solunum görevi olan akciğer, hava yoluyla vücuda oksijen alarak, kanda toplanan karbondioksiti dışarı atar. Temel solunum organı olan akciğerin görevini yerine getirebilmesi için kalpten destek alır. Vücuttaki kirli kan toplardamar yoluyla kalbe iletilir, vücuda alınan oksijenle beraber kanda toplanan karbondioksit değişir. Temizlenen kan tekrar kalbe ulaştırılır, kalpten atardamarlar yardımıyla kan vücuda pompalanır. Kalp ve akciğer arasındaki bu iş birliği yaşam boyunca devamlılığını sürdürür Akciğer bazı nedenlere bağlı olarak bazı rahatsızlıklara maruz kalabilir. Yazımızın devamında akciğer rahatsızlıkları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Akciğer rahatsızlıkları

Akciğer iltihabı: Akciğer yapısında meydana gelen, mikroorganizmalar nedeniyle oluşan bir tür iltihaptır. Hava keslerinin ve akciğerde bulunan ufak hava yollarının iltihaplanmasına yol açar. Bu durumda akciğerler fonksiyonel olarak çalışamaz ve kana yeteri kadar oksijen iletemez. Bakteri, virüs ve mantar gibi enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Başlangıçta kuru daha sonra balgamlı öksürük, ateş, iştah kaybı, kas ağrısı, titreme, gece terlemeleri, göğüs kafesinde ağrı, nefes almakta ve vermekte güçlük, ileri yaşlarda sersemlik ve dengesizlik gibi belirtilere yol açar. Akciğer iltihabında hastalığa yol açan mikroorganizmaları her zaman belirlemek mümkün olmayabilir. Hastalık fark edilmeden önce hastalığa yol açan mikroorganizma vücutta bulunabilir. Akciğer iltihabı özellikle S. Pnemoniae adlı bir bakteri nedeniyle oluşur. Beraberinde grip, su çiçeği, kirli hava, zararlı kimyasalları solumak akciğer iltihabına neden olan diğer etkenlerdir. Akciğer iltihabında, düşük ağırlıklı kişiler, 65 yaş üzer kişiler, diyabet hastaları, aşırı alkol tüketenler, kronik böbrek, karaciğer, akciğer ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kanser hastaları risk altındadır. Hastalığın tanısı için doktor hastaya bazı sorular yöneltir ve stetoskop yardımıyla hastanın nefes ölçümü yapılır. Beraberinde tanı için bazı tetkiklere başvurulur. İdrar testi, kan testi, balgam incelemesi, röntgen, kanda oksijen oranını ölçen testler yapılarak tanı koyulur. Akciğer iltihabı ilaç tedavisi, hastanede tedavi, kişisel bakım gibi metotlarla yapılabilir.

Akciğer kanseri: Akciğer kanseri hayati risk yaratan ciddi bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavinin öneminin büyük olduğu akciğer kanseri, inatçı öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kanlı öksürük gibi belirtilere yol açar. Bu belirtilerin haricinde hormon seviyelerinde, kanda ya da farklı organlarda değişimler görülebilir. Akciğer kanseri erken dönem belirtileri, geçmeyen öksürük, hareket anında nefes darlığı, kol, omuz, sırt ve göğüs ağrısı, devamlı yaşanan iltihaplı hastalıklar, kişinin genel durumunda değişimler olarak sıralanabilir. İleri dönem belirtileri ise kısık ses, iştah azlığı, ani kilo kaybı, kronik yorgunluk, kas güçsüzlüğü, sağ karın ağrısı, yutkunma zorluğu, yüzde şişme, lenf bezi şişmesi, parmaklarda şekil bozukluğu, baş dönmesi, zihin bulanıklığı, el ve ayak parmaklarında uyuşma, parmaklarda şekil değişikliği olarak sıralanabilir. Akciğer kanseri tanısı için bir ya da daha fazla test istenebilir. Beraberinde tomografi ve akciğer filmi istenir. Bu tetkikler doğrultusunda akciğer kanseri teşhis edilebilir. Kanseri kesin tanımak için biyopsi yapılır. Biyopsi ile kanserin türü, yaygınlığı belirler. Tedavisi için hastalığın yaygınlığı göz önünde bulundurulur. Bazı akciğer kanserlerinde cerrahi ilk tercih olabilir. Akciğer kanseri vücudun diğer bölümlerine yayılmışsa cerrahi pek uygulanmaz. Bu gibi durumlarda kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir.

KOAH: Toplumda yaygın şekilde görülen ciddi akciğer rahatsızlıkları arasındadır. KOAH açılımı kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır. KOAH hastalığının fark edilmesi, belirtilerin ciddileşmesi birkaç yıl içinde olabilir. Daha çok 35 yaş üzeri kişilerde görülen KOAH belirtileri, nefes darlığı, inatçı öksürük ve solunumun hırıltılı olmasıdır. Erken dönem belirtileri, göğüste baskı hissi, öksürük, hırıltılı solunum, ısrarcı öksürük, balgamlı öksürük, sık aralıklarla yaşanan grip ve nezle gibi hastalıklardır. İlerlemiş vakalarda, kilo kaybı, sabahları baş ağrısı, bacak ve ayaklarda ödem, dudak ve tırnaklarda morarmadır. KOAH hastalığı toz, duman, sigara, hava kirliliği gibi etkenlerden dolayı tetiklenebilir. KOAH yapılan bazı testler sonucu tanı koyulabilen bir hastalıktır. Hastalık kronik bir hastalık olduğu için kesin tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılır.
" } ] }