{ "title": "Akciğer Sönmesi Ameliyatı", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-sonmesi-ameliyati-3033.jpg", "date": "19.01.2024 09:59:47", "author": "EMRE DOĞANCI", "article": [ { "article": "Akciğer Sönmesi Ameliyatı, Hiçbir problemi olmayan kişide akciğer sönmesi, ağır bir egzersiz sırasında olabileceği gibi istirahat halinde'de ortaya çıkabilir. Hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerde çok ciddi belirtiler ortaya çıkmaz dolayısıyla hastalar hekime başvurmada gecikebilmektedir. Fakat altta yatan akciğer hastalığı nedeniyle zaten solunum güçlüğü çeken hasta akciğer sönmesiyle hayati problemler yaşayabilir. Bu kişiler şiddetli ağrı ve nefes darlığıyla hastanelere başvurmaktadır. Hastalığın tanısı konulurken basit bir akciğer filmi yeterli olmaktadır. Fakat düşük sönme durumunda akciğer filmi yeterli olmayacaktır ve akciğer tomografisi gereklidir. Sağlıklı bireylerde görülen akciğer sönmesinde hasta yatırılarak istirahat ve oksijen tedavisi uygulanır hastada iyileşme görülürse taburcu edilir. Eğer iyileşme görülmezse ileri tedavi yöntemine geçilerek göğüs tüpü takılır ve hastanın akciğerindeki hava dışarıya atılır. Ancak sigara içmeye devam eden hastalarda akciğer sönmesi sıklıkla tekrarlar. Bu hastalarda göğüs tüpü ile iyileşme sağlanamaz ise akciğer sönmesi ameliyatı uygun görülmektedir. Bu hastalarda genellikle ikin pnömotraks, sağ ve solda birlikte ortaya çıkan pnömotraks, Dren takılmasına rağmen 5 günde iyileşmeyen durumlarda, mesleki sebepler (Pilot vs) sağlık kuruluşuna uzak yerlerde yaşayanlarda ilk gez görülen prömotraks durumlarında ameliyata gereksinim duyulmaktadır.

Pnömotraks'da ameliyat yöntemleri nelerdir?

Göğüs Tüpü (Dren) Takılması: Sedasyon anestezisi altında hastalığın olduğu tarafta yedi ve sekizinci kaburgalar arasında çapı ortalama bir kalem kadar olan silikon bir dren göğüs boşluğu içerisine ilerletilir. Bu dren alt kısmında su bulunan şişeden temiz bir üniteye bağlıdır. Göğüs boşluğundaki hava boşalınca ciğer eski haline gelir.

KAPALI-Endoskopik Pnömotraks ameliyatı: bu yöntemde iki santimetrelik tek bir kesikten göğüs boşluğu içerisine ilerleyip açık yöntemdeki uygulamalar gerçekleştirilir. Hastaya en az zarar veren yöntem budur.

AÇIK ameliyat: Koltuk altından yapılan yedi sekiz santimlik bir kesi ile 3 ve 4. Kaburgalar arası bir ekartör yardımıyla açılır ve akciğerde bulunan hava kesecikleri özel tıbbi bir yöntemle çıkarılır. Plevra denilen akciğer zarının dış bölümü çıkartılabilir. Diğer yöntem ise burada reaksiyon sağlanarak akciğerin yapışması sağlanır. Böylece akciğerin sönmesi burada hava toplanması önlenir. Akciğer sönmesi ameliyatı başarıyla tamamlanır.
" } ] }