{ "title": "Akciğer Sönmesi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-sonmesi.jpg", "date": "21.01.2024 16:05:39", "author": "Ayral", "article": [ { "article": "Akciğer sönmesi göğüs kafesi ile akciğer arasında yer alan özel kılıf alanın hasar görmesi sonucu akciğerin etkisini kaybetmesi rahatsızlığıdır. Akciğer zarı olarak adlandırılan bu plevra zarı havasız bir alan olmaktadır. Bu alan sayesinde akciğer nefes alıp verme sırasında rahat bir şekilde balon gibi şişebilmektedir. Plevra zarı sürekli şişkin kalarak akciğerin rahat şişmesini sağlamaktadır. Plevra zarının içerisinde bulunan kaygan sıvı sayesinde akciğer rahat bir şekilde işlevini yerine getirmektedir. Bu yapıda yırtılma vb. Nedenlerden ötürü bir hasar meydana gelmesi akciğer sönmesine neden olmaktadır.

Akciğer Sönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer sönmesine neden olan plevra zarının yırtılması belirli bir hastalığa bağlı olmamakla birlikte daha çok hastanın yanlış egzersiz hareketleri sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ancak bazı akciğer hastalıklarıyla birlikte akciğer sönmesi hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Akciğer sönmesinin bu ana nedeninin yanı sıra göğüs ağrıları, nefes darlığı, astım, KOAH gibi rahatsızlıklar gösterilmektedir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Akciğer sönmesi erken müdahale edilmezse solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Akciğer Sönmesi Tanısının Konulması

Akciğer sönmesi tanısı konulması için nefes darlığı ve göğüs ağrısı olan hastalara öncelikle fiziksel bir muayene uygulanmaktadır. Bu muayenede hastanın akciğer sesleri dinlenerek akciğer sönmesinin olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ancak bu muayene yeterli olmamaktadır. Kesin tanı konulabilmesi için hastanın akciğer grafisi çekilmektedir. Bu grafide akciğerin yapısı daha açık bir şekilde görülerek akciğer sönmesi kesin olarak konulmaktadır.

Akciğer Sönmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer sönmesinin tedavisi için dört farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar; dinlenme ve oksijen desteği, basit aprasyon, göğüs tüpü ile drenaj yapma ve cerrahi müdahaledir.
" } ] }