{ "title": "Akciğer Su Toplaması", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akcigerin-su-toplamasi.jpg", "date": "21.01.2024 04:44:50", "author": "Naşide", "article": [ { "article": "
Akciğer su toplaması tıp dilinde plörezi, halk arasında zatülcenp adıyla tabir edilir. Akciğer zarı iltihaplanması sonucunda su toplar. Sıvı birikmesi beraberinde akciğer genişlemesine sebep olur ve solunuma engel olur. Akciğer zarı akciğeri çevreleyen zarımsı iki dokudan oluşur. İç zar akciğere ve diğer iç dokulara bağlıdır, dış zar ise göğüs duvarına bağlıdır. Bu iki zar arasında zar boşluğu denilen ince bir boşluk bulunur. Bu boşluğa plevra boşluğu da denir. Boşluğun içerisinde akciğer tarafından üretilen bir sıvı bulunmaktadır.

AKCİĞER SU TOPLAMASI NASIL OLUŞUR?

Normalde plevra boşluğunun içinde az miktarda kaygan bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvıyı vücut bir yandan üretirken diğer yandan emer. Dolayısıyla her zaman denge halindedir. Dengenin bozulmasının nedenleri genel olarak iki başlık altında toplanır. İlk neden özellikle kalp-böbrek yetmezliği durumlarında gözlenen basınç dengelerinin bozulması ve beraberinde gelişen sarı renkte sıvı oluşumudur. İkinci neden ise zatürre sonrası görünen, yine koyu sarı renkte ya da özellikle kanser hastalarında gözlenen damar geçirgenliğinin artmasına bağlı olarak gelişen kanlı sıvı birikimidir.

AKCİĞER SU TOPLAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğerde su toplamasına neden olan akciğer ya da akciğer dışı hastalığa ait belirtilerin dışında göğsün yan kısmında hissedilen batıcı tarzda ağrı, toplanan sıvının miktarına bağlı olarak değişen şiddette nefes darlığı en sık rastlanılan belirtilerdir. -Ağrı: Hastalığın ilk belirtisi göğüste, yanda ya da sırtta olan tek bir noktada bulunan ağrıdır. Ağrının en önemli özelliği, derini nefes alırken, hapşırırken, öksürürken bıçak ucu batar gibi ve şiddetli olmasıdır. İltihaplanmış akciğer zarlarının solunum hareketleri sırasında birbirlerine sürtünmesinden kaynaklanır. Hasta ağrının en çok olduğu yeri gösterir ve bu nokta dinleme aletiyle dinlendiğinde frotman isimli bir ses duyulur. Bu ses iki plevra yaprağının birbirine sürtünmesiyle oluşur.
AKCİĞER SU TOPLAMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Antibiyotik tedavisinden ve enfeksiyonlu sıvının göğüsten akıtılmasından ibarettir. Doktorunuz enfeksiyonlu maddenin kültür sonuçlarına göre en etkili olarak antibiyotiği verecektir.
" } ] }