{ "title": "Akciğer Veremi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-veremi.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:23", "author": "Zümra", "article": [ { "article": "
Verem, en çok solunum sistemini hedef alan bulaşıcı bir hastalıktır. Sorumlusu Koch adlı bir basildir. Bu basil insan vücuduna iki yolla girer; solunum yoluyla veya sindirim yoluyla (Bu daha ender görülür). Verem enfeksiyonun bulaşması çok kolaydır. İstatistikler verem mikrobunun nüfusun %95'inde görüldüğünü göstermektedir. Veren, solunum sisteminde değişik safhalarda gelişir. Primer verem, organizmanın ilk verem enfeksiyonudur. Genellikle selimdir, vakaların çoğunda gözden kaçar. Akciğerde çok küçük bir nodüler lezyon oluşur., daha sonra lenf bezleri şişer. Genellikle çocukluk yıllarında geçirilen bu ilk enfeksiyon atlatıldıktan sonra, görülen diğer durumlar post-primer veremdir. Bu durumda röntgende ciğer lekesi gibi görülen iri nodüller veya röntgende delik gibi görünen çukur nodüller olur. Veya üzüm salkımını andıran çok sayıda küçük nodüllerde görülür.
Belirtileri.

Akciğer vereminin belirtileri, başlangıçta genellikle çok hafiftir. En belirgini süregelen ateştir. Sabah hasta ateşi yokmuş gibi görünür, akşam olduğunda ise bir iki diziyem artar. Âdet kanaması günlerinde veya aşırı heyecan veya fiziksel yorgunluk durumunda ateş artabilir. Ateşle birlikte gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, zayıflama ve hafif kansızlık görülebilir. Öksürük kuru ve inatçıdır. Balgam ifrazatı azdır. Balgam tahlilinde Koch basili arındığından sonuç pozitif çıkar. Öksürük sırasında ağızdan kan gelmesi çok sık görülmez. Sık görülmesi önemli bir belirtidir. Göğüs röntgeni teşhisin konulmasına yardımcı olur.
Nasıl Engellenebilir.

Veremin önlenmesinde sağlıklı bir beslenme açık ve temiz hava, düzenli aralarla doktor kontrolleri büyük önem taşır. Bazı Batı ülkelerinde yasalar gereği, yiyecek maddesi satan yerlerle, otellerde, hastaneler de sağlık ocaklarında çalışan kişilerin hastalığını bildirmesi şarttır. Yine bu ülkelerde yasa gereği veremli çocuklar okuldan bir müddet uzaklaştırılır ve ancak doktor izniyle yeniden derslere alınır. Çocuklar için bazı durumlarda, aşı ve eğer hastalık bulaşmışsa üç ay boyunca alınması gereken isoniazide adlı ialcın kullanımı şarttır.
Tedavi Yöntemleri.

Verem tedavisinde istirahat, açık ve temiz havada yaşamak, sağlıklı ve bol beslenme ve antibiyotik kullanmak esastır. Kalsiyum ve C vitamini de çok yararlı olur. Bazı durumlarda (Yani akciğerde çukurlar olduğunda) göğüs kafesi ile ciğer arasına hava verilir, böylece basınç yapılarak cidarın birbirine yapışması sağlanır. Özel durumlarda cerrahi müdahaleye başvurup, hasta akciğerin bir bölümü de alınabilir." } ] }