{ "title": "Akciğer Yaraları", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-yaralari.jpg", "date": "19.01.2024 06:22:20", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Akciğer yaraları denilince günümüzde insanların aklına ilk olarak akciğer kanseri gelmektedir. Çünkü akciğer kanseri de ilk olarak insanlarda bir akciğer yarası gibi ortaya çıkmaktadır. Akciğer yaraları, akciğer kanseri kadar olmasa da oldukça tehlikelidir. Sık sık karşılaşılan bu yaralar, doğru tedaviler gerçekleştirildiğinde çok daha rahat bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Fakat genellikle insanların umursamazlıkları nedeniyle bu durum çok daha kötü bir hal almaktadır. Özellikle yaşı küçük olan insanlarda akciğer yaraları oldukça zararlıdır. Fakat bilinmelidir ki akciğer yaraları, en çok yaşı ilerlemiş olan insanlarda meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise oldukça fazladır. Akciğer yaraları, çok çeşitli bir şekilde meydana gelebilir. Bunlardan iki tanesi çok sık görülen akciğer yarasıdır;
Akciğer yaraları neden oluşur?
Akciğer yaraları tanısı nasıl konulur?
  1. Laboratuvar: İnsanlarda meydana gelen akciğer yaraları durumunda laboratuvarın çok fazla önemi vardır. Özellikle tam kan sayımı, sodyum, potasyum, kalsiyum ve buna benzer birçok enzimin anormal olup olmadığı ya da pıhtılaşma gibi bir durumun var olup olmadığı direk olarak laboratuvarlarda anlaşılmaktadır. Bunun için hastalarda yapılacak en önemli tanı yöntemi laboratuvardır.
  2. Özel testler: Özel testten kasıt insanlarda elektrokardiyogram, solunum fonksiyon testi, egzersiz testi, stres talyum raf ileri gibi testlerdir. Bu testler sayesinde ortaya çıkabilecek olan akciğer yaraları tanısı çok daha rahat bir şekilde konulabilecektir.
  3. Görüntüleme: Aslında insanlarda akciğer yaraları için net teşhis bu yöntemle konuşur. Tüm testler sonrasında tıbbi görüntüleme cihazları kullanılarak akciğer içerisinde meydana gelmiş olan akciğer yarası görüntülenir. Bu şekilde akciğer yarasının boyutu ve şekli ortaya çıkarılır.
Tedavi: Teşhis sonrasında ortaya çıkan duruma göre akciğer yaraları tedavi edilir. Bunun için küçük hücreli akciğer kanseri gibi bir durum varsa kişide kemoterapi ve ışın tedavisi yapılır. Fakat kişideki yaralar hücre dışı kanseriyse bu durumda kişide cerrahi operasyonlar yapılarak yaralar alınır. Eğer bu durumlarla birlikte kişide gerekiyorsa ağrıların azaltılması için ilaç tedavileri uygulanabilir.
" } ] }