{ "title": "Akciğer Yetmezliği", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-yetmezligi.jpg", "date": "20.01.2024 17:22:30", "author": "Dehri", "article": [ { "article": "Akciğer yetmezliği, kaba bir tabirle akciğerin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesidir. Akciğer yetmezliği olan insanlarda Oksijen ve Karbodioksit sirkülasyonu tam olarak sağlanamaz ve vücut, hayati bir önem taşıyan Oksijenden mahrum kalır. Bu da tahmin edileceği gibi akciğer yetmezliğinin yanı sıra başka sorunları da beraberinde getirir. Akciğer yetmezliği; özellikle son yıllarda artan hava kirliliği, modern şehir hayatının bir ürünü olan zehirli gazlarla dolu havanın sürekli solunması, iş hayatının yarattığı stres, vs. Gibi 21. Yüzyıla dair sorunlarla beraber artış göstermiştir. Şimdi, şehir hayatıyla beraber an be an artan bu akciğer yetmezliğinin belirtilerini, sebeplerini ve tedavilerini ayrıntılı olarak inceleyelim:

Akciğer yetmezliği belirtileri nelerdir?

Genel olarak akciğer yetmezliği belirtileri:
olarak sıralanabilir.

Akciğer yetmezliği sebepleri nelerdir?

Yukarıda da bahsedildiği gibi akciğer yetmezliği birçok sebepten kaynaklanabilir. Özellikle modern hayatın getirdiği kirli hava, stres, vs. Koşullarına insan bedeni güçlükle uyum sağlayabildiğinden, akciğer yetmezliği gibi rahatsızlıkların kaynağı genelde bu şehir koşulları olmaktadır. Bu genel bilgilere göre akciğer yetmezliği sebeplerini:
olarak sıralanabilir. Burada görüldüğü üzere akciğer yetmezliği çevresel veya genetik birçok faktörden kaynaklanabilmektedir. Astım, amfizem kalp işlev bozukluğu gibi rahatsızlıkları engellemek tabi ki ancak bir ölçüde olabilmektedir. Ama bunun dışında sigara kullanımı, kirli hava koşullarında bulunmak, vs. Sebepler kesinlikle insanın tamamen engelleyebileceği sebeplerdir.

Akciğer yetmezliği tedavi edilebilir mi?

Bu soruya kısmen evet denilebilir. Çünkü akciğer yetmezliği; bir kere başladığı zaman vücutta tamamen iyileşebilen bir rahatsızlık değildir. En azından tıbbın bugünkü seviyesiyle öyle bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü; akciğer yetmezliği meydana geldiği andan itibaren akciğer ve solunum sistemi aleyhinde çalışacak; bu da bazı kalıcı hasarlara sebep olabilecektir. Ama bunun dışında akciğer yetmezliğini sürekli aynı seviyede tutmak mümkündür. Akciğer yetmezliği sebepleri başlığında da bahsedildiği gibi sigara, kirli hava, egzersiz yapma gibi faktörlere dikkat edildiği ölçüde akciğerin kendini iyileştirme mekanizması daha iyi devreye girecek, böylece vücutta akciğer yetmezliği hatırı sayılır bir ölçüde engellenmiş olacaktır.
" } ] }