{ "title": "Akciğer Zarı Kanseri", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akciger-zari-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 23:01:57", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Akciğer Zarı Kanseri, halk arasında genellikle çorak toprak, ak toprak, gök toprak, ceren toprağı ve çel-pek höllük olarak bilinen asbestin yol açtığı bir kanser çeşididir. Akciğer Zarı Kanseri, Akciğer zarından önce göğüs boşluğunda su birikmesi ile başlamaktadır. Akciğerde su toplaması ise Akciğerde ödeme sebep olmaktadır. Akciğer zarı ise hem sinirler bakımından zengin hem de çok hassas bir yapıya sahiptir.

Akciğer Zarı Kanseri, batı ülkelerinde yılda bir milyon kişinin, bir veya ikisinde meydana gelmesine karşın Anadolu'da yılda en az 500 kişinin yakalandığı bir hastalıktır. Anadolu'da oranın bu kadar büyük olmasının temel sebebi ise yöre halkı tarafından asbestin yanlış kullanımıdır. Asbest köy evlerinde badana için ve çocuklarda ise pudra niteliğinde kullanılmaktadır. Kayılar yörüklerinde ve Amasya yöresinde, bebekler höllük toprağı olarak bilinen ısıtılmış asbeste yatırılmaktadır. Bu ise ileride solunum yolu sıkıntılarına ve Akciğer zarı kanserine neden olmaktadır.

Akciğer Zarı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Asbeste maruz kalmış birisinin belirtileri 20-50 yıl sonraya kadar çıkamayabilir. Belirtiler ise; Akciğer boşluğunda sıvı birikmesi sonucunda nefes darlığı, öksürük ve göğüste ağrı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Yorgunluk, anemi, kanlı balgamda belirtiler arasındadır.

Akciğer Zarı Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer Zarı Kanseri üç aşamada tedavi edilmekle birlikte hasta bu üç aşamadan da geçmek zorundadır.
Bu tedavi yöntemlerinin sırası değiştirilerek uygulanması mümkündür. Fakat her biri uygulanmak durumundadır. Bunun temel sebebi ise tedavinin yarım kalmasına neden olmasından kaynaklanmaktadır. Tomografi ve röntgende belli başlı bulgular saptansa dahi kesin tanı için başvurulan yöntem akciğer zarı biyopsisidir. Erken dönemde tanı ve tedavi uygulanmadığı taktirde, hastalık ışın veya ilaç tedavisine cevap vermediği hallerde hastayı kısa sürede ölüme götürmektedir.
" } ] }