{ "title": "Akciğerde Baloncuk", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akcigerde-baloncuk.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:11", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Akciğerde baloncuk, tıptaki ve Latince adı pnömotoraks diye geçmektedir. Normal bir göğüs kafesinin iç kısımda hava bulunmaz. Bu durum ise akciğerlerin dışında hava toplanmasıdır. Oluşan hava boşlukları yaralanma sonucu küçük hava baloncukları ya da daha büyük hava balonların patlamasından dolayı da girebilir. Genellikle ince yapılı 20-40 yaşları arasındaki erkeklerde gözlemlenmektedir. Ayrıca tekrarlama ihtimali yüksek bir hastalıktır. Akciğerde meydana gelen kaçak ve delik sebebiyle akciğerin dışına çıkış göstererek göğüs kafesinin içerisinde toplanmaktadır. Kaplamamış olduğu yer ve hacim yüzünden akciğerde şişmesine engel olarak sönmesine sebep olur.

Akciğerde baloncuk neden olur?
Akciğerde baloncuk oluşan kişilerde belirtileri nelerdir?

Sırt ve göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük şeklinde belirtiler başlar. Bu şikâyetler aniden ortaya çıkmaktadır. Bu şikâyetlerden akciğerde baloncuk oluşumundan şüphelenen kişilere akciğer grafisi çekilerek teşhis edilmektedir. Eğer akciğerdeki balonlardan dolayı basınç oluşuyorsa ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Şikâyetler hafif ise zamanla kendiliğinde kaybolmaktadır. Aslında her süreçte beklemek çok riskli olduğu için acilen Uzman doktora başvurulmalıdır.

Akciğerde baloncuk hastalığının tedavisi nasıl yapılır?
Bu durumda hastanın incelenmesi gerekmektedir. Akciğerde baloncukların bir enjektör ile göğüs boşluğu içerisindeki havanın çekilmesi, Göğüs tüpü takılması, endoskopik veya açık ameliyat edilerek hastalığın tedavi edilmesidir. En yaygın kullanılan tedavi yöntemi ise sedasyon anestezisi altında ince bir silikon dren yardımı ile havanın boşaltılmasıdır. Hasta bu tedavi yönteminde acı hissetmemektedir.

Akciğer baloncuklarında ameliyat ne zaman gereklidir
  • Tekrarlanan akciğer balonlarında
  • Akciğerin iki tarafında çıkan balonlarda
  • Balon keselerinin büyümesinde
  • Dren takılmasına rağmen kişide iyileşme sorunu varsa
  • Pilotlar gibi
  • Sağlık kuruluş yerlerine uzakta kalanlarda oluşan balonlarda
Akciğer baloncuk ameliyatının riskleri nelerdir?

Dren takılmasından sonra oluşan hava kaçakları, enfeksiyon, kanama ve hastalığın tekrarlaması gibi riskleri söz konusudur. Bu durumların görülmesi ihtimali %2-10 arasındadır.
" } ] }