{ "title": "Akciğerde Leke", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akcigerde-leke.jpg", "date": "21.01.2024 22:45:49", "author": "Kapar", "article": [ { "article": "
Akciğerde Leke, Akciğerler göğüs boşluğumuzda bulunan, nefes alıp verirken, oksijenin dokulara alınmasıyla karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan bir çift organdır. İşlevini yapısında bulunduran hava keseciklerinin sayesinde gerçekleştirmektedir. Kanserler bulundukları yerlerin adıyla bilinirler. Hava yollarının ya da akciğer atardamarlarından birinin tıkanması sonucu oluşan hastalıkta akciğerin çökmesidir. Atelektezi adı verilen durumda da ciğerde leke görünmektedir. Lekenin şekline, büyüklüğüne ve yerine göre, doktor, birkaç ay sonra yeni bir röntgen veya sebebini belirleyebilmek için daha ileri tetkikler isteyebilir. Tüberküloz iltihabında sonra da akciğerde lekeler oluşur. Bu tip lekeler çok uzun zaman kalabilir.

Akciğerdeki hücreler, bazen çeşitli etkenlerden dolayı kontrol edilemezler ve çoğalmaya başlarlar. Bu çoğalma sonucunda akciğer ve çevresindeki dokularda tümörler oluşmaktadır. Bu şekliyle ortaya çıkan hastalığa akciğer kanseri denilmektedir. Akciğer kanseri küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan olmak üzere iki çeşittir. Yaşlılık lekeleri olarak da bilinen bu lekeler pigmeni artmış büyüklüğü çil boyuyla 5-8 cm. Arasında değişebilen zararsız çillerdir. Burada önemli olan leke olarak adlandırılan bu nodüllerin tomografideki görünüş özellikleri ve yoğunluğudur. Bunlar 55 yaşından sonra gayet sık görülür ve en fazla ellerin üstünde ve alında görülür. Sıklıkla güneşte fazla kalmaya bağlansa da bilinmeyen nedenlerle olabilmektedir.

Akciğerde Leke Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğer grafiğinde izlenen şüpheli bir nodül veya kitle varsa hastaya bilgisayarlı tomografi çekilir. Tomografide akciğerde nodül ya da kitle izleniyorsa tanının konulması durumunda bazı işlemler yapılır. Tanı konulmazsa işlem birkaç defa tekrarlanabilir. Yine tanı konulamazsa ve eğer tomografide görülen lezyon akciğerin dış kenarına yakın yerleşimliyse, yerine göre sırttan veya göğüs ön kısmından tomografi eşliğinde iğne ile parça alınması tedavisine başvurulur. Ardışık balgam örnekleri alınarak patolojik ve mikrobiyolojik incelemeler yapılır.

Bronkoskopi denilen burundan ya da ağızdan, kameralı bir endoskopla hava yolu sistemi (Nefes borusu ve bronşlar) incelenir. Görülen patolojik (Normal olmayan) bir yapı varsa küçük parçalar şeklinde biyopsiler alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Tanı eğer kanser olarak gelirse kanserin evresini (Yayılımını) değerlendirmek için PET-CT denilen özel bir tomografi çekilir. Bunun sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi şekline karar verilir.

Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserlerinin çeşitliliğine göre benzerleri değişik olarak göstermektedir. Hastada hiçbir şikâyet olmaksızın rastgele çekilen akciğer grafiğinde bir leke şeklinde görüldüğü gibi inatçı öksürük, kanlı balgam, sırt, göğüs omuz ağrısı, nefes darlığı gibi şikâyetlere neden olmasıdır.

Akciğer Lekelenmesinin Sebepleri nelerdir?

Akciğer leke olması Akciğerdeki leke, akciğer röntgeninde, diğer kısımlardan farklı kısımlarından farklı görünen herhangi bir alandır. Akciğerde leke olduğunu öğrenilmesi, bu bulgunun akciğer kanseri olduğunuz manasına gelmemektedir. Birçok ciddi olmayan faktörler vardır. Mesela, tüberküloz iltihabından sonra, lekeler meydana gelmektedir. Bu nedenli lekeler çok uzun süre kalabilirler ve endişe edecek durumun pek söz konusu değildir. Nadir olarak görülmesidir. Lekenin şekline, büyüklüğüne ve yerine göre, hekiminiz, birkaç ay içinde bir röntgen veya sebebini belirlemesi için ileri tetkikleri ön görmesidir.

Akciğer Lekelenmesinde Tedavi Şekli

Birçok kişilerde tedavisini geciktirmektelerdir. Estetik amaçlı olanlar renk açıcı maddelerle hafifletilebilir ya da dondurularak yok edilebilirler. Yüksek koruma özelliği olan güneş yağı kullanmakla bunların devamı önlenebilir ya da yenilerinin çıkması azaltılmasıdır. Lentigo çillerle karışan bir deri bozukluğu hastalığının yanı sıra Lentigo her yaşlarda görülmesidir. Lentigo çillerden daha fazla koyu renkli ve büyük olmasıdır. Yaz kış deride kalır. Yaz aylarında renk koyulaşma gösterir. En sık görülen solar lentigodur.

Karaciğer lekesi, olarak da bilinmesidir. Genellikle açık tenli kişilerin güneşe maruz kalmasıyla deri yüzeyinde görülür şeklinde olmasıdır. El yüzeyi, yüz, omuz, sırt ve göğüs ön yüzünde meydana gelir. Çeşitli boyutları ve sınırlı kahverengi lekeler şeklinde olmaktadır. El yüzeyinde oluşanlar yaşlılık lekeleri olarak bilinir. Akut güneş yanıklarından sonra, sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasını takiben lentigolar yaygın bir şekilde deride belirgin halini alır. Lentigolar kansere dönüşmezler. Tedavisi estetik amaçla yapılmaktadır. Leke tedavisi kişide cilt kalitesinde azalmasının nedeni olmasıdır.
" } ] }