{ "title": "Akciğerde Pıhtı", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akcigerde-pihti.jpg", "date": "19.01.2024 15:51:39", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Akciğerde Pıhtı; durumu akciğerde bulunan bir ya da birkaç atardamarın tıkanması sonucu meydana gelir. Akciğerde pıhtı oluşumu genelde bacaklardan nadir olarak da vücudun diğer bölgelerinde akciğere taşınan kanın pıhtılaşması sonucu meydana gelir. Pıhtı her insanda görülebileceği gibi en çok hareketsiz kalan, kanser ve cerrahi operasyon geçiren kişilerde görülür. Akciğer pıhtılarında ölüm riski vardır fakat doğru zamanda doğru tedavi şekli ölüm riskini en aza indirir. Bacaklarda oluşan kan pıhtılarına karşı önlem almak akciğerde meydana gelen pıhtılaşma riskini azaltır.

Akciğerde Pıhtı Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde pıhtıya neden olan faktörü öğrenmek için probleme ne kadar maruz kalındığını, pıhtının miktarını ve gene sağlık durumunuza bakılır. Pıhtının oluşumu herhangi bir akciğer veya kalp rahatsızlığına göre değişir. Genel olarak nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi belirtileri vardır.

Nefes Darlığı; Nefes darlığı genel olarak aniden ortaya çıkan ve hastalığın ilerleme derecesine bağlı olarak kötüleşen bir durumdur.

Göğüs Ağrısı; bu durumda meydana gelen göğüs ağrısı hastaya kalp krizi geçiriyormuş hissi verir. Ağrı derin yapılan hareketlere göre daha çok artar. Derin nefes alırken, öksürürken, yemek yerken veya eğilirken ağrının daha çok arttığını hissedebilirsiniz.

Öksürük; Akciğer pıhtısının oluştuğu dönemde öksürükler kanlı balgam şeklinde olabilir. Akciğer pıhtısı sonucunda bacak ağrısı, şişmesi durumu gözlemlenebilir. Nemli soğuk ve renksiz cilt durumu olabilir. Ayrıca aşırı terleme, hızlı veya düzensiz kalp atışları ve bayılma hissi olabilir. Akciğer pıhtısı hayati bir tehlike arz edebilir. Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı öksürük durumu yaşıyorsanız acilen bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

Akciğer Pıhtısına Neden Olan Etkenler

Akciğerde pıhtı akciğer atardamarlarında kan birikmesi sonucu meydana gelir ve bu duruma neden olan birçok etken vardır. Genellikle bacak toplar damarlarından kaynaklanır. Bazen nadiren de olsa vücudun farklı yerlerinde meydana gelen sorunlardan da kaynaklanabilir. Kırılmış kemiklerin içerisinde bulunan yağlar, vücudun herhangi bir yerinde olan tümör veya hava kabarcıkları bu duruma neden olan diğer faktörler arasındadır. Akciğerde tek bir pıhtı meydana gelmesi durumu nadir görülür. Genel olarak birden fazla pıhtılar meydana gelir. Bu pıhtılaşmalar sonucu akciğer kansız kalabilir. Bu durum sonucunda ise akciğer dokularında ölme meydana gelir. Bu durumda vücudun diğer bölümlerinin oksijensiz kalmasına neden olur. Akciğer pıhtılaşması her insanda görülebilir. Fakat bazı insanlar birtakım nedenlerden dolayı risk grubunda olabilir. Kan pıhtılaşması bacaklarda uzun süren hareketsizlikler sonucunda da meydana gelebilir. Ameliyat sonucu, bacak kırılması sonucu veya buna benzeyen durumlarda akciğerde pıhtı durumu oluşabilir. Bacaklar veya ayaklarda uzun süren hareketsizlikte akciğerde pıhtılaşmaya neden olur. Sigara kullanan kişilerde akciğer pıhtılaşması görülebilir. Ayrıca fazla kilolu insanlarda ve hamilelik döneminde de akciğerde pıhtı oluşumu görülebilir.

Akciğerde Pıhtı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğerde pıhtı tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu ilaçlar etkisini hemen değil birkaç gün içerisinde gösterir. Hayati tehlike riski görülen durumlarda pıhtı eritici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ani ve şiddetli kanamalara neden olabildiği için sadece ani durumlarda kullanılırlar. Akciğerde pıhtı tedavisinde son çare olarak ameliyat yöntemi uygulanır. Akciğerde çok büyük bir pıhtı meydana gelmişse doktorlar bu pıhtıyı ameliyatla alırlar. Bazen de toplardamara filtre takarak pıhtının tedavi edilmesi sağlanır.
" } ] }