{ "title": "Akciğerde Su Toplanması", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/akcigerde-su-toplanmasi.jpg", "date": "19.01.2024 07:31:22", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Akciğerde su toplanması, günümüzde yaygın olarak görülen bir problemdir. Genellikle çocukluk dönemlerinde ve yaşlılık dönemlerinde yaygın olarak görülen bu durum, direk olarak akciğer içerisinde bir kanalda sıvı birikmesi olarak düşünülebilir. Tıbbi olarak akciğerde su toplanması \"plörezi\" olarak bilinmektedir. Akciğerde su toplaması, ilk zamanlarda çok ciddi problemlere neden olmasa bile daha ileri ki zamanlarda sıvının artması nedeniyle kişide bazı rahatsızlıkların başlamasına neden olacaktır. Akciğerdeki su toplanması hastaların yüzde doksanında akciğerin dışını çevreleyen zar üzerinde oluşmaktadır. Bu bölgelerde zar ile akciğer arasında kalan bölgede net olarak nedeni belli olmayan sıvıların birikmesi gerçekleşmektedir. Akciğerde su toplanması probleminin nedeni tam olarak belli olmasa bile birçok zaman bu sorunun oluşmasına neden olan sıvının vücutta ödem olarak bilinen fazla su olduğunu söyleyebiliriz. Akciğerde su toplanması durumunda insanlarda hastalığın ilk ayında herhangi bir belirti meydana gelmez. Fakat bu toplanmanın şiddetine ve hızına bağlı olarak insanlarda birçok zaman ikinci ve üçüncü aylarda ciddi olarak akciğerde su toplanması belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler hastalığın biraz daha ilerlemesiyle dayanılamayacak rahatsızlıklara neden olur. Özellikle hastalıktan etkilenen kişi bir çocuksa bu durumda çocuk psikolojik olarak da birçok olumsuzluk yaşayacaktır. Tüm bunların yaşanmaması için bu sorun için erkenden önlem almak ve gereken tüm tedavileri yapmak gerekir.

Akciğerde su toplanması belirtileri nelerdir?

Öksürük: sıvı birikimine bağlı olsa bile insanlarda sürekli bir öksürük hali meydana gelir. Meydana gelen öksürük hali, kişide sık sık boğaz tahrişine neden olarak insanlarda problemlere neden olur. Özellikle öksürüğün kuru olması, öksürük sırasında çok şiddetli ağrıların oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle kişi öksürürken ağrıyan tarafının üzerine yatarak bu ağrıları kapatmak ister.

Yüksek ateş: Özellikle çocuklarda düşürülmesi çok zor olan ateş durumları meydana gelmektedir. Meydana gelen yüksek ateş rahatsızlıkları, direk olarak tehlikelerin oluşmasına neden olur. Bu belirti daha çok akciğerde su toplanması sorunu olan insanlarda akciğerde oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir.

Nefes darlığı: Akciğer zarları arasında oluşan su toplanması, zamanla artarak akciğere baskı uygulayacaktır. Bu baskı nedeniyle insanlarda çok ciddi olarak nefes darlığı ortaya çıkacaktır. Hatta kişi istemese bile sürekli olarak üzerinde bir baskı hissedecek ve göğüs üzerinde sıkışıklık hissedecektir. Sürekli olarak aynı belirtiler görüldüğü için hem sıvı artışına bağlı olarak hem de hastalığın diğer belirtileri nedeniyle kişi çok ciddi olarak rahatsızlık duyacaktır.

Batma: Akciğere yakın bölgelerde ara ara batma hissi ortaya çıkar. Bu his gittikçe artar ve gittikçe kişide daha da sorun haline gelir. Meydana gelen batma hissi, sanki kişiye bıçak ucu değer gibi olacaktır ve özellikle öksürürken hissedilecektir.

Akciğerde su toplanması nasıl tedavi edilir?

Bu sorun için en az tedavi kadar teşhiste çok önemlidir. Bu durumun teşhisinde tabi ki çok erken teşhis önemlidir. Fakat hastalık oluştuktan sonra yapılan erken teşhisin bir önemi yoktur. Durum böylede olsa siz elinizden geldiği kadar rahatsızlığınızın teşhisini yaptırın. Genellikle bu rahatsızlıktan şüphe duyan insanlar doktora gittiklerinde doktorlar hastanın hikayesini dinlerler ve bu şekilde bazı fikirler elde ederler. Bu gibi durumlarda hastalığın net olarak teşhisinin koyulması için MR yöntemi gerekmektedir. MR yöntemiyle çekilen filmlerde hastanın akciğerinde meydana gelen akciğerde su toplanması tam olarak ortaya çıkarılabilir. Bu durum ortaya çıkarıldığı zaman ilk olarak ilaç tedavileri yapılmaktadır. İlaç tedavileri eğer herhangi bir etki göstermezse bu durumlarda tabi ki hastanın iyilik hali için cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Yapılan cerrahi operasyolarda uygun bir yerden kesi yapılarak akciğer zarında birikmiş olan sıvı boşaltılır.
" } ] }