{ "title": "Bebeklerde Akciğer Gelişimi", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/bebeklerde-akciger-gelisimi.jpg", "date": "19.01.2024 10:48:41", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Akciğer Gelişimi, bebeklerde akciğer gelişimi anne karnında ve 26. Haftadan itibaren başlar. Birçok farklı nedenden dolayı bebeklerin dünyaya erken gelme ihtimali söz konusu olabilmektedir. Bilindiği üzere normal gebelik süreci 40 haftadır. Bu demek oluyor ki; bebeklerde akciğer gelişimi, 39 ile 40 hafta arasında tamamlanmaktadır. Bebeklerde akciğer gelişimi tamamlanmadan erken doğum riski söz konusu olduğunda bazı ilaçlar kullanılmaktadır.

Bebeklerde Akciğer Gelişimi İçin İki Çeşit İlaç Kullanılır
Bebeklerde akciğer gelişimi için daha yaygın olarak kullanılan ilaç betametazondur. Bu ilaçlar anne karnında bebeğin akciğer gelişimini hızlandırarak doğumdan sonra solunum sıkıntısı yaşamasını engellemektedir. Bu iki ilaç arasında daha çok betametazon'un tercih edilmesinin nedeni, deksametazon'un bebeğin nörolojik ve davranışsal fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkileridir. Bebeklerde akciğer gelişimi için kullanılan betametazon ve deksametazon nasıl kullanılmalıdır?

Betametazon ve deksametazon Nasıl Uygulanır?

Betametazon'un en yaygın kullanım şekli gebeliğin 24. Haftası ile 34. Haftaları arasında ve erken doğum riski olan gebelerde 24 saat ara ile 12 miligramlık intramuskuler uygulamasıdır. Toplam da 24 mg intramuskuler uygulanır. İntramuskuler adı verilen bu uygulama, kalçaya kas içerisine yapılan enjeksiyondur.

Deksametazon'un uygulama metodu daha farklıdır. Deksametazon 12 saat ara ile 4 defa 6 mg, toplamda yine 24 mg enjeksiyon olarak uygulanır. Bu enjeksiyon uygulamaları bebeğe değil doğrudan anneye yapılır. Anneye enjeksiyon ile verilen ilaç plasenta yoluyla bebeğe geçmektedir.

Bebeklerde Akciğer Gelişimi İçin Betametazon ve Deksametazon İlaç Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
" } ] }