{ "title": "Küçük Hücreli Akciğer Kanseri", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/kucuk-hucreli-akciger-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 02:57:03", "author": "Ahra", "article": [ { "article": "
Küçük hücreli akciğer kanseri, yulaf hücresi kanseri olarak da adlandırılır. Bu kanser türü küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre fazla görülmez. Fakat akciğerlerde diğer türüne göre daha hızlı yayılım gösteren bir kanserdir. Hızla çoğalma gösteren küçük hücreler, metastaz yaparak tümörleri oluşturur. Kanserli hücreler düzensiz olarak bölünerek, hızla çoğalırlar. Bu hastalıktan korunmak için risk faktörlerinden uzak durmak gerekir.

Küçük hücreli akciğer kanserine sebep olabilen faktörler nelerdir?

Sigara, puro ve pipo içmek: bu kanserlerin çoğunluğu tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklanmaktadır. Tütünün hücrelere zarar vermesi kansere neden olmaktadır. Tütün mamullerinin kullanım süresi, miktarı ve içine aldığı nefesin ölçüsüne göre değerlendirilir. Tütün mamullerinin kullanılmasının terk edilmesi kanser riskini önemli oranda azaltır. Pasif içicilerde kanser riskini bu oranda taşımaktadır.

Asbest: Endüstri alanlarında kullanılan asbest, kanser riskini arttıran etkenler arasında yer alır. Asbestte bulunan fiberler partiküllere ayrılıp, hava yoluyla giysilere bulaşır. Bunun solunması akciğerlerde kanser riskini arttırır. Asbest ile sigara kullanımı risk oranını daha yukarılara taşır. Bu alanlarda çalışanların uygun korunma yöntemlerini kullanmaları önem taşır.

Hava kirliliği: Havanın kirli olması kanseri arttıran etkenler arasında yer alır.

Akciğer hastalıkları: Akciğerlerle ilgili olan verem gibi hastalıklarda, kanser riski de artış göstermektedir. Böyle hastalıkları geçirenler, hiç hastalanmamış olanlara göre daha fazla risk taşımaktadır.

Riskli meslek grupları: Maden sektörü çalışanları, baca temizleyiciler, kaynak işçileri, dökümhane çalışanları, boya sanayinde olanlar, balata üretiminde çalışanlar, çamaşır suyu üretenler daha fazla risk altındadır.

Küçük hücreli akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?
Küçük hücreli akciğer kanserinin teşhisi nasıl yapılır?

Yukarıdaki belirtilerin yaşanması durumunda doktor hastanın geçmişini, alışkanlıklarını ve çalışma durumunu inceleyerek, risk faktörü açısından bir değerlendirme yapar. Ailede kalıtsal olarak kanser hastalığının olup olmadığını sorgular. Hastayı göğüs röntgeni ve bazı testlerden geçirir. Ardından şüphe duyuyorsa balgam tetkiki yapılmasını ister. Araştırma sonunda daha kapsamlı bir sonuca varabilmek için, akciğer dokusunun incelenmesi gerekir. Akciğerlerden biyopsi yapılarak alınan doku örneği, mikroskop ile incelenerek kanser teşhis edilir.

Akciğerlerden doku almak dört farklı şekilde yapılabilir?

Bronkoskopi: Ağızdan sokulan ince ışıklı bir tüp yardımıyla hava yolları incelenip, buradan doku parçası alınır.

İğne aspirasyonu: Göğüs kısmından iğne yardımıyla tümörden parça almaya denir.

Torasentez: Akciğerlerin etrafında bulunan sıvıdan bir iğneyle bir miktar alınarak inceleme yapılır.

Toratomi: Göğüs kafesi cerrahi yolla açılarak hem parça alınır hem de tümör tanımlanmış olur.

Küçük hücreli akciğer kanserinin yayılımı nasıl tespit edilir?

Hastalığın teşhis edilmesinin ardından tedavi yollarını bulmak için vücutta nerelere yayıldığının tespit edilmesi gerekir. Bu kanser türlerinde iki farklı evre yaşanmaktadır. Sınırlı evre tümörün akciğerde ve lenf bezlerinde olduğu zaman, yaygın evre ise vücutta bulunan diğer organlara yayıldığı dönemdir. Bunun için yapılacak tetkikler şunlardır.
Küçük hücreli akciğer kanserinin tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın hangi evrede olduğuna ve hastanın sağlık durumuna göre bir tedavi belirlenir. Hastalara öncelikle radyoterapi ve kemoterapi uygulanabileceği gibi, cerrahi yöntem ile ameliyatta düşünülebilir. Hastalar iyileştikten sonra, adjuvan tedavi denilen koruyucu tedavi şeklinde bir uygulama yapılır. Erken evrede yakalanan kanserlerde bu tedaviye gerek kalmayabilir. Bazı hastalar tümörün yerleşim yeri uygun olmadığından cerrahi yolla ameliyat edilemezler. Ameliyat kanserli tümörü yok etmek için yapılmaktadır.
" } ] }