{ "title": "Restriktif Akciğer Hastalıkları", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/restriktif-akciger-hastaliklari.jpg", "date": "18.01.2024 22:22:55", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Restriktif Akciğer Hastalıkları, Restriktif akciğer hastalığı akciğerlerin ekspansiyonunda bir obstrüksiyonun olduğu hastalıktır. Hava almaları oldukça sınırlıdır sadece çok az bir hava alabilirler. Bu hastalıkta akciğere yeteri kadar hava gitmez bu nedenle solunumu önemli derecede bozar.

Akciğer hastalıkları tıbbi sorunlar arasında en yaygın olanlardandır. Çoğu insan sigara kullanımı ve enfeksiyon nedeni ile akciğer hastalıkları yaşamaktadır. Restriktif hastaları akciğere tamamen hava dolduramaz nefes almaktan zorlanırlar ve yüksek derecede nefes darlığı çekerler. Bu nedenle akciğerde birçok hastalık meydana gelir.

Hava yollarını etkileyen restriktif akciğer hastalıkları: Solunum yolu ve nefes borularında oluşan hastalıklar.

Astım: Astım dış etkenlerin neden olduğu alerjik reaksiyonlar, nefes alıp verirken hırıltılı sesler ve nefes yollarında iltihap gibi durumlar görülmektedir ve ayrıca nefes darlığına neden olur.

Kronik bronşit: Bronşit devamlı öksürme ve balgam çıkarmaya neden olur.

Akut bronşit: Solunum yollarında enfeksiyon veya virüs olmasından dolayı meydana gelir.

Kronik obsrüktif: Nefes yetersizliği ve nefes almakta zorluk çekilir.

Anfizem: Koah denilen nefeste zorlanma hastalığıdır.

Alveoları etkileyen restriktif akciğer hastalıkları: Alveolar akciğerde bronşların bittiği kısımda minik kese şeklindeki boşluğun son bulduğu bölümdür.

Zatürre: Zatürre alveolarda bakterilerin neden olduğu enfeksiyondur.

Tüberküloz: Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir basille oluşan bulaşıcı hastalıktır.

Akut solunum sıkıntısı: Akciğerde ciddi şekilde rahatsızlıklara neden olur ve hasta hayata makine desteği ile yaşamaya devam eder.

Pulmoner ödem: Akciğerde kan damarlarında basınç bazı nedenlerden dolayı normalin üzerine çıkar ve kan basıncı olur bu da hava keselerine su dolmasına neden olur bu durum akciğere zarar verir.

Anfizem: Akciğerdeki hava keseciklerinin sayısının azalması sonucu nefes yetersizliği ile meydana gelen hastalıktır.

Pnömokonyoz: Zararlı maddelerin solunması sonunda oluşan bir rahatsızlıktır.

Kan damarlarını etkileyen restriktif akciğer hastalıkları: Kalbin sağ tarafındaki damarların çok düşük derecede oksijen alırlar. Pulmoner damar yolu ile akciğere kan pompalar ve bu kan damarları hastalıklara mustarip olur.

Pulmoner emboli: Kan pıhtısı kalbe ve akciğere pompalanır. Kan ve oksijen seviyesinde düşme, nefes darlığına neden olur.

Pulmoner hipertansiyon: Çeşitli durumların pulmoner arterlerde yüksek kan basıncına neden olur. Bu durumda göğüste ağrı ve nefeste daralma meydana gelir. Bu daralmaya hiçbir tanı konmadığı için idiyopatik pulmoner arteriyel hipertansiyon denilir.

Plevral etkileyen restriktif akciğer hastalıkları: Plevra akciğeri saran ince bir zardır. Ufak bir sıvı tabakası vardır. Bu tabaka nefes alıp verirken akciğerin göğüs duvarında yakmasını sağlar.

Plevral efüzyon: Normalden küçük plevralar sıvıyı boşlukta toplar ve büyüğü nefes darlığına neden olur.

Pnömotoraks: Göğüs duvarı ve akciğer arasına hava dolmasıdır. Bu havayı çıkarmak için tipik bir boru sokulur ve hava alınır.

Göğüs duvarını etkileyen akciğer hastalıkları: Göğüs duvarı nefes almada önemli rol oynar. Kaslar göğsün genişlemesine yardım eder. Diyafram göğsün genişlemesini sağlar her nefes alındığında şişer verildiğinde iner.

Obezite hipoventilasyon sendrumu: Aşırı kilo alınmasında ağırlık karın kaslarında göğse baskı yapar ve nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Bu durum ciddi şekilde solunum problemlerine neden olur.
" } ] }