{ "title": "Silikosiz", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/silikosiz-3577.jpg", "date": "19.01.2024 12:04:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Silikosiz, solunum yolları hastalıkları arasında en tehlikeli olanlardan biridir. Daha çok sanayi sektöründe ve yeraltı mesleklerde çalışan kişilerde görülen bu solunum yolu hastalığı ölümcül riskler taşımaktadır. Sinsi bir ilerleme gösteren bu hastalık çoğu zaman 20-25 yıl gibi uzun bir sürede kendini göstermektedir. Erken müdahale yapılmadığında hastanın yaşamını kaybetmesine neden olmaktadır. Silikozis hastalığının tehlikeli bir solunum hastalığı arasında gösterilmesinin nedenlerinden biri de kesin tedavi yönteminin olmamasıdır.

Hastalığın ölümcül sonuçlarının olması nedeniyle son yıllarda bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır. Belirtilerini daha çok 40 yaş yaşından sonra gösteren silikosiz hastalığı tüm dünyada en önemli sağlık sorunları arasında görülmektedir. Genellikle maden ocakları, taş ocakları, tünel gibi alanlarda çalışan kişilerde görülebilen bu hastalık başta akciğer olmak üzere vücuttaki pek çok organın işlevini bozmaktadır.

Dolayısıyla silikosiz hastaların genel sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Kişinin yaşamını ciddi boyutta tehdit etmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin zamanında tedavi edilmemesi halinde hastaların çoğu ne yazık ki yaşamını yitirmektedir. Bu hastalık Dünya Sağlık Örgütünün de gündeminde önemini korumaktadır. Silikosiz hastalığı aynı zamanda tübikiloz hastalığına da neden olabilir. Ayrıca hastalığın sinsi bir ilerleme göstermesi yüzünden hastaların bile uzun süre bunu fark edememesi de tedavide geç kalınmasına neden olmaktadır.

Risk altında olan meslek gruplarında uzun bir süre çalışan kişiler bu hastalığa kolay yakalanmakta ve uzun süre hastalığın etkileri fark edilmemektedir. Uzun süre silisyum tozlarının solunması gibi nedenlerle etkilenen akciğerlerde gelişen iltihaplanma, devam eden süreçte fibrozis odaklarının oluşmasıyla ağırlaşmaya başlamaktadır. Silikosiz hastalığı kısaca belirttiğimiz gibi 20-25 yılda kendini gösteren, bazı vakalarda aşırı derecede silisyum tozlarına maruz kalanlarda 10 yıl gibi bir sürede kendini gösteren sinsi ve tehlikeli bir hastalıktır.

Silikosiz hastalığının temel özellikleri nedir?
Silikosiz hastalığının belirtileri nelerdir?

Silikosiz hastalığının oldukça uzun bir süre belirti göstermediğini belirttik. Belirtilerin yıllar sonra ortaya çıkmaya başladığında hastalık oldukça ilerlemiş aşamaya gelir. Aşağıdaki belirtilerin hepsinin birlikte olması da gerekmez. Birkaçının görülmesi halinde mutlaka bir doktora gidilmelidir. Belirtiler arasında;
Silikosiz hastalığı en fazla hangi meslek gruplarında görülür?
Silikosiz hastalığında erken tanı önemlidir

Bu tehlikeli solunum yolu hastalığında erken tanının önemi büyüktür. Buna rağmen silikosiz hastalığının erken tanısı da bir o kadar zordur. Hastalığın belirtileri uzun yıllar sonra etkisini göstermekte ve fark edilmediği içinde erken tanı zor olmaktadır. Eğer hastalığın belirtileri erken ortaya çıkarsa hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Bu da tedavide önemli bir avantaj sağlar.

Silikosiz tedavi edilir mi?

Silikosiz hastalığının tedavi edilmesini sağlayacak kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Fakat hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla bazı koruyucu önlemler alınabilir. Solunum yolu hastalıkları içinde en tehlikeli olanlardan biri olan silikosiz hastalığının ölümcül sonuçları vardır. Özellikle silisyum tozlarına maruz kalınan mesleklerde çalışanların dikkatli olması, sıkça sağlık kontrollerinden geçmesi hastalığın erken teşhisini kolaylaştırmaktadır. Bu hastalarda uygulanan tedavi ile silikosiz hastalığının ilerlemesi önlenebilir. Bunun dışında tehlikeli görülen mesleklerde çalışan kişilerde ortamdan koruyucu tedbirler alınması da hastalığın oluşmasını önleyebilir.
" } ] }