{ "title": "Yassı Hücreli Akciğer Kanseri", "image": "https://www.akciger.gen.tr/images/yassi-hucreli-akciger-kanseri.jpg", "date": "23.01.2024 04:15:26", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Yassı hücreli akciğer kanseri: En sık görülen akciğer kanseri tipini meydana getirir (%40-%60). Sık Sık merkezi yerleşim gösterir ve önemli solunum yöntemlerinden orijin alır. Daha az bir çoğunluğu ise nefes alma yöntemlerinden orijin alarak akciğerin kenar kısımlarından gelişmektedir. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.

Sigara ve solunum ile edinilen zarar veren maddelerle yakından ilişkisi bulunur. Öbür tiplere nispeten daha ileri yaş grubundaki belirir. Öbür doku ve uzuvlara dağılması uzunca vakit içerisinde gerçekleşir.

Yassı hücreli akciğer kanseri ya da diğer adıyla epidermoid akciğer kanseri özellikleri nelerdir?
Kanser yapıcı maddelerin kanser oluşturmaları için on yıllarla söylenen sürelere gereksinime bulunur. Bu zaman içinde solunum yolları mukozasında saptanan yassı epitel metaplazisi, bir kötücül tümör oluşabileceğini gösterir. Metaplazi alanlarında bulunan hücrelerde meydana gelen normal dışı şekil ve büyüklük değişmeleri, kötücül tümörlerde tespit edilen düzeye ulaşabilir. Bu vaziyet displazi olarak adlandırılır. Bu manasıyla displazi, neoplazi lideri bir lezyondur. Balgam örneklerinde yapılmış olan taramalarda ve otopsi çalışmalarında, sigara içen bireylerin solunum yolları mukozalarında, sigara içme dereceleri ile orantılı olarak metaplazi ve displazi saptanmıştır. Bu belirtiler, sigara içmeyenlerde seyrektir. Tümör sebebiyle çıkarılan akciğerlerin tümörsüz kısımlarında da metaplazi, displazi ve karsinoma sık olarak saptanır. Filtresi olan sigaraların yaygınlaşması sigaraların nihai 20-30 senede daha \"yumuşak\"(Daha az nikotinli) olmalarıyla akciğer kanserlerinin görülme sıklığında bariz bir değişim olmazken; histolojik tiplerin birbirlerine oranı değişmiş ve adenokarsinoma sıklığı giderek artmıştır. Nihai zamanlarda, yepyeni teşhis konulan olgular içinde yassı hücreli akciğer kanseri en yaygın karşılaşılan histolojik tiptir. Mikroskop altında tümör dokusu incelendiğinde zaten 4 bronşiyal karsinom (Akciğer kanseri) tipi meydana geldiği saptama edilir:

En sık görülen cinsi, sümüksel zar üst hücrelerinden meydana gelen yassı hücreli (Skuamöz) karsinomları ve beze cinsi hücrelerden meydana gelen adeno karsinomları olup toplamında olarak %70 ile %75 sıklıkta görülmektedir. Urların yaklaşık %20'si minik hücreli karsinom (Akciğer kanseri) türündendir. Bunların yanı sıra %10 oranında önemli hücreli karsinom (Akciğer kanseri) ve diğer nadir akciğer kanseri cinsleri görülmektedir.

Ama iyileştirme planlaması; için yalnızca minik hücreli olmayanlar ile minik hücreli akciğer kanseri (Bronşiyal karsinom) grupları içinde bir ayırım yapılır. Minik hücreli olmayan akciğer kanseri grubunda, adeno tipi karsinomlar, yassı hücreye sahip karsinomlar ve önemli hücreli karsinomlar toplanırlar. Ama bu meydanda, bilhassa giderek iyileşen moleküler biyoloji metotları sayesinde, gelecekte akciğer kanserinin aşağı türlerinin de karakterize edilip farklı ayrı ele alınabileceği beklenmektedir. Bunun için dayanarak tümörün biyolojisine ve büyüme regülasyonuna yönelik ayarlanmış iyileştirme imkânlarına ulaşılacağı ümidi mevcuttur.

Yassı hücreli akciğer kanseri kötü huylu olmayan tümörler de oluşabilirler, söz gelişi lifli bağlantı dokusundan, kıkırdak dokusundan ya da hata oluşmuştur dokulardan. Ama şunlar birçok enderdir ve %10'un altındadır. İyi huylu urların bir belirtisi, çoğunlukla yavaş büyümeleri ve sıhhatli dokuyu yer alır aldıkları yerde itelemeleri, ama onları öldürüp yok etmemeleridir.
" } ] }