Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğer Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğer Belirtileri ve Tedavisi

Skuamöz hücreli karsinom akciğeri, anormal hücrelerin hızla çoğalması ve bu çoğalmanın durmaması sonucu ortaya çıkan bir tür akciğer kanseridir. Bu hastalık vücudun her yerinde gelişebilir. Akciğer bölgesinde gelişirse akciğer kanseri olarak adlandırılır. Akciğer kanserinin iki ana türü vardır: Küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri. Küçük hücreli dışı kanser türlerinden biri de skuamöz hücreli karsinomdur.

Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğerin Nedenleri

  • Sigara, Pipo, Puro İçimi: Ülkemizde en yaygın olanıdır. Akciğer kanserinde en önemli faktördür. Sigara bırakıldıktan 5 yıl sonra risk azalmaktadır. Sigara içmeyen bir kişi, çevresinde içenler yüzünden aynı risk oranını taşımaktadır. En önemlisi sigaraya hiç başlamamaktır.
  • Asbest: Gemi yapımında, yalıtım malzemesi kullanımında ve madenlerde bu madde kullanılmaktadır. Bu yerlerde çalışan kişilerde bu madde solunum yollarını uzun süreli tahriş etmektedir.
  • Radon: Evlerde ve toprakta bulunan doğal radyoaktif gazdır. Bu gaza uzun süreli maruz kalmak kanser riskini arttırmaktadır.
  • Verem Hastalığı (Tüberküloz): Bu hastalıktan sonra akciğerde belirli yerlerde boşluklar oluşmaktadır. Bu yerlerde sonradan akciğer kanseri meydana gelebilir.
  • Daha Önceden Kanser Geçirmiş Olmak: Bir kere de olsa akciğer kanseri sebebiyle ameliyat olmak veya ışın tedavisi görmek, ikinci bir kanser riski taşımaktadır. Ayrıca sigara kullanmak bu riski arttırmaktadır.

Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğerin Belirtileri

Sinsice ilerleyen bu hastalığın en tehlikeli yönü belirti göstermemesidir. Kronik bronşit olup bir de sigara kullanıyorsanız, mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinizin devamlılık kazanması, balgamda kan olması, halsizlik, eklem ve kemik ağrıları, artan nefes darlığı, sırtta meydana gelen ve kürek kemiklerinin arasından omuzlara yayılan batıcı şeklinde ağrılar mevcutsa kanser olma ihtimaliniz yüksektir. Skuamöz hücreli karsinom kanserinde ilk aşamada bu belirtilerin hiçbiri olmayabilir. Bunun yerine iştahsızlık, terleme ve kilo kaybı meydana gelebilir.

Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğerin Tanısı Nasıl Konulur?

Bu rahatsızlıkta ileri aşamalara geçmeden erken teşhis edebilmek için düz akciğer filmleri çekilir ve balgamda tümör hücreleri aranır. Kanser riski yüksek insanlarda bronkoskopi adı verilen, ucu ışıklı olan bir boru yardımıyla solunum yolları incelenir. Bununla birlikte doktorun isteyeceği testler arasında kemik taraması, MRG, BT tarama, PET tarama ve akciğer biyopsisi bulunmaktadır. Erken tanı ve uygulamalar akciğer kanserini azaltmamaktadır. Kanser tanısı konulduktan sonra doktor, kanserin evrelemesini yapacaktır. Bu evreleme, kanserin vücutta yayılımına göre sınıflandırılacaktır. Bu evreler 0 ile 4 arasında giderek artan şiddette 5 evreden oluşur. Evrenin 4. aşamasında tam tedavi edilemez. Bu aşamada belirtilerin azaltılarak hastayı ölüme hazırlamak hedeflenir.

Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğerin Tedavisi

Hastalığın 1., 2. ve bazı 3. evrelerinde ameliyatla tümörlü doku ve etrafındaki sağlıklı doku çıkarılarak ve tüm akciğer lobu alınarak temizlenir. Ameliyat ile kanser tamamen çıkarıldığı için başka tedaviye gerek yoktur. Ameliyattan sonra düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmektedir. Bazı hastalara ameliyattan sonra ışın tedavisi uygulanabilir. Ameliyatla çıkarılması pek mümkün olmayan 3. evre hastalarına radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır. Evre 4'te ise skuamöz hücreli karsinom kanserinde kemoterapi yaşam süresini 3-6 ay kadar uzatabilir. Bu evrede yalnızca şikayetler azaltılabilir. Hastalık 4. evrede ise ışın tedavisi kansere bağlı ağrı, beyne yayılma, kanama ve kemiklere yayılma durumlarında uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öner

23 Temmuz 2024 Salı

Sigara kullanımının skuamöz hücreli karsinom akciğer kanserine neden olabileceğini öğrendim, sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra riskin azalması doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Öner. Sigara kullanımının skuamöz hücreli karsinom gibi akciğer kanserlerine neden olabileceği bilinen bir gerçek. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer kanseri riskiniz zamanla azalır; bu süreç sigarayı bıraktığınız günden itibaren başlar. 5 yıl sonrasında risk belirgin bir şekilde azalmış olur, ancak tamamen yok olmaz. Uzun vadede sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek riskinizi daha da düşürecektir. Sigarayı bırakma kararınızın sağlığınıza olumlu etkileri olacağından emin olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Akciğer Zarı

Akciğer Zarı