Akciğer ameliyatı olacaksanız ve sigara içiyorsanız mutlaka sigarayı bırakınız. Sigara içmeme periodu en az 15 gün olmalıdır. Sigara içenlerde ameliyat sonrasında sıkıntılara neden olacağını unutmayınız. Bu dönem sigara bir daha kullanmama konusunda size yardımcı olsun. Yara iyileşmesi ve balgam çıkarmada sigara içenler dezavantajlı olduklarını unutmayınız. Ameliyat oluncaya kadar günlük işlerinize devam edin özelikle spor yapıyorsanız kesmeyin.
Ameliyat öncesi ilaç kulalımı önemlidir. Steroid, aspirin, kumadin gibi ilaçlar kullanıyorsanız bunları hekimiz ile paylaşarak kesilmesine veya doz ayarlaması ile kullanmasını gerekmektedir. Bu ilaçlar kanamayı artırdıkları için ameliyatınızın ertelenmesine neden olabilir. Diğer kalp,tansiyon, kronik akciğer ilaçlarını kullanmaya devam edin ve mutlaka doktorunuzla paylaşın.
Ameliyat olacak hastaların diğer sorunlarından biriside vücut temizliğidir. Özelikle erkek hastalarda göğüs bölgesindeki kılların temizliğinde ameliyat sabahı sıvı sabunla banyo yapıp daha sonra tüy dökücü krem uygulamalarını öneririz. Oluşacak çizik ve yaraların enfeksiyonu ameliyat sonrasında sorun yarada bilir.
Takiben ameliyat olacak taraf üstte olacak şekilde hasta yan yatırılarak işleme başlanır bu da hastanın ameliyat yerindeki ağrıdan çok altta kalan omuz ve kolunun ağrısını daha çok hissetmesine neden olur.
Rutin bir akciğer ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürer.
Hasta cerrahi yoğun bakım ünitesine çıkarılır ve genellikle 24 saat sonra servise alınır.
Ameliyat sonrası hastanın idrar sondası, 2 adet göğüs boşluğuna yerleştirilmiş dreni bulunur bu drenlerden içeride birikmemesi gereken sıvı hava toplanır.
Kalış süreleri 3-7 gündür. Kolunda ve boynunda serum bulunur bunlar 3-4 günde çıkarılır.
Hasta ilk geceyi Göğüs Cerrahisi yoğun bakımında geçirir ve burada sürekli monitörlerle izlenir.
Günlük akciğer grafileri ile hasta kontrol edilir.
Bir hafta sonra asıl operasyon dikişi alınır.
Dren çekilmesini takiben 1 hafta sonra drene ait dikişler alınır.
Hastaya kullanılan ağrı kesiciler bağırsak hareketlerini etkileyebilir, benzeri problemler için gerekli ilaçlar hastaya uygulanır. Erken dışkılamak için mümkün olduğunca erken hareket etmek ve yürüyüş gereklidir.
Ameliyat bölgesinde hafif ve aralıklı ağrı, uyuşma hissi, yanma ve kaşıntı 1 yıla kadar devam edebilmektedir. Ağrılarla baş edebilmek için en modern yöntem olan torakal epidural kateter uygulamaktayız bu sayede hastalar ağrıyı çok az his etmektedirler. Ağrı his etme kişden kişiye değiştiği akılda bulundurulmalıdır. Hasta operasyonunu takiben - eğer taburcu edilmiş ise- 1. hafta, sonrasında da 2., 4. hafta, 2. ve 3. aylarda poliklinik kontrolüne çağrılarak fizik muayene ve akciğer grafisi ile değerlendirilir.
Kanser hastalarında 6. ayda kontrol amaçlı akciğer tomografisi istenir.
Hastalık seyrine göre 6 ay veya 1 yıllık aralarla akciğer tomografisi ile kontrollere devam edilir.
5. yılını sorunsuz dolduran hastanın ileri tetkikleri semptomları doğrultusunda kararlaştırılır.