Akciğer Kanserinde Ameliyat Nasıl Yapılır Riskleri Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Akciğer Kanserinde Ameliyat Nasıl Yapılır Riskleri Nelerdir?

Akciğer Kanserinde Ameliyat

Akciğer kanserinde ameliyat, hastanın akciğerinde oluşan kanserli kitlenin çıkarılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu operasyon öncesinde tüm tetkik ve tahliller titizlikle yapılır. Ameliyat kararı, hastalığın evresine bağlı olarak verilir. İleri evrelerde (3. ve 4. evreler) genellikle cerrahi müdahale tercih edilmez. Ancak, 1. ve 2. evrelerdeki hastalar için cerrahi müdahale en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bu aşamada, kanserli dokunun tamamen çıkarılması hedeflenir.

Maalesef her akciğer kanseri hastası ameliyat için uygun değildir. Ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için kanserin diğer organlara yayılmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, kanserin boyutu ve yerleşimi, hastanın kalp ve solunum fonksiyonları da ameliyat için uygun olmalıdır.

Akciğer Kanserinde Ameliyat Yöntemleri

  • Torakotomi (Açık Yöntem)
  • Robotik Yöntem
  • Torakoskopi (VATS) Kapalı Yöntem
  • Tek Port Kapalı Ameliyat Yöntemi
Akciğer kanseri ameliyatlarında genellikle kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi, kapalı yöntemlerin ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Kanserli dokunun çıkarılması amacıyla genellikle kanserli lobun çıkarılması operasyonu tercih edilir. Ancak, kanser ana nefes borusu veya ana damar üzerinde yerleşmişse sağ veya sol akciğerin tamamının çıkarılması gerekebilir.

Solunum fonksiyonu kısıtlı olan hastalarda ise akciğerin küçük bir bölümü çıkarılır. Ameliyatın başarısı, hastaların ameliyat sonrasında 5 yıl süreyle hayatta kalma oranları ile ölçülmelidir. Bu oranlar, akciğer kanseri ameliyatı geçiren hastaların 5 yıl sonra hayatta kalma şansını gösterir:

  • 1. Evrede akciğer kanseri: %71
  • 2. Evrede akciğer kanseri: %48
  • 3. Evrede akciğer kanseri: %35

Kapalı Akciğer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı akciğer ameliyatı, hastane ortamında genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta sedye üzerinde yan bir şekilde yatarken, solunumu cihazlara bağlanarak gözetim altında tutulur. Operasyon sırasında göğüs boşluğuna 10 mm'lik bir kamera yerleştirilir ve alınan görüntüler ekrana yansıtılır. Uzman doktorlar, hastanın göğüs kafesini açmadan kanserli akciğer dokusunu özel bir torba içerisine alarak 4 cm'lik bir kesikten dışarı çıkarır.

Ameliyatın ortalama süresi 180 dakikadır ve bu operasyon, alanında uzman bir cerrah ve 2 uzman göğüs cerrahı tarafından gerçekleştirilir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte akciğer kanseri ameliyatı riskleri belirgin bir şekilde azalmıştır. Ancak, tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi akciğer kanseri ameliyatı sonrasında da bazı riskler bulunur. Solunum yetmezliği olan ve kalp hastalığı bulunan risk grubundaki hastalara ameliyat uygulanmaz.

Ameliyat sonrasında açılan kesi kapatılır ve hasta genellikle 1 gece yoğun bakımda kalır. Bu süre zarfında hasta kendine geldiğinde servise çıkarılır. Sıvı alımı damar yolu ile sağlanır ve doktorun belirlediği periyotlarda hasta önce oturtulur, ardından yürümesi sağlanır. Kapalı ameliyatlardan sonra hastanede en az 1 hafta kalınır ve bu sürenin sonunda hasta taburcu edilir. Açık ameliyatlarda ise bu süre yaklaşık olarak 3 haftadır.

Akciğer kanserinde ameliyat, ağır bir süreçtir. Bu süreçte sabırlı ve metanetli olmanızı tavsiye ederiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Akciğer Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Hastalıklarından Korunma

Akciğer Hastalıklarından Korunma

Akciğer Kanseri 4 Evre Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri 4 Evre Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kalınlaşması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer Kalınlaşması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?