Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Akciğer Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Hastalıkları

Akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarından sonra insan hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokan sağlık problemleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Akciğer hastalıklarının bu denli ön plana çıkmasında rol oynayan birinci etken sigara tüketimidir.

Önemli Akciğer Hastalıkları

Akciğerlerde oluşan hastalıklar arasında bazıları, önem dereceleri diğerlerine oranla daha yüksek olduğu için öne çıkmaktadır:
  • Lejyoner Hastalığı: Legionella bakterisinin yol açtığı akciğer hastalıklarındandır. Bu bakteri nemli ortamlarda yaşar ve klima sistemlerinde de bulunabilir. Klima sistemlerinden ortama, oradan da insanların akciğerlerine nefes alıp verme sırasında yerleşerek hastalığa yol açar.
  • Plörezi: Bu hastalık, akciğeri içten ve dıştan saran zar arasındaki sıvı birikimiyle oluşur. Göğsün yan tarafında batma şeklinde bir ağrıya neden olmaktadır.
  • Akciğer Kanseri: Erkeklerde en çok görülen akciğer hastalıklarından biridir. Kadınlarda da artan sigara kullanımı bu hastalığı tetiklemektedir.
  • Pnömoni: Zatürre adıyla da bilinen pnömoni, bakteri, bazı parazitler ve virüsler yoluyla oluşmaktadır. İçleri serum sıvısı ve iltihaplı hücreler ile dolan alveollerin asıl işlevlerini yerine getirememeleri ile meydana gelir. Zatürre, solunum yetmezliğine yol açabilmektedir.
  • Akciğer Embolisi: Bu hastalık, akciğer atardamarı ya da akciğer atardamarının kollarından bir veya birkaçının kan pıhtısı ile tıkanması sonucu oluşur. Nedeni, bacaklardaki veya baldırlardaki atardamarlarda oluşan pıhtının dolaşıma katılması ve akciğer embolisini meydana getirmesidir.
  • Doğumsal Akciğer Hastalıkları: Örneğin, göğüs kafesinde doğuştan gelen bozukluk problemleri.
  • Hidatik Kist: Köpek kisti olarak bilinen bu hastalık.
  • Göğüs Duvarı Tümörleri: Göğüs duvarında oluşan tümörler.
  • Akciğer Zarında İltihaplanmalar: Akciğer zarında oluşabilen iltihaplanmalar.
  • Doğumdan Gelen Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları: Doğumdan gelen göğüs duvarındaki şekil bozuklukları.

Akciğer Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Koruyucu Önlemler

Akciğer hastalıklarından korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:
  • Sigara içilmemeli veya sigara içilen yerlerde fazla durulmamalıdır.
  • Uyuşturucunun her türü kullanılmamalıdır.
  • Çocukların aşıları, aşı takvimine uyularak düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Çevre kirliliğine dikkat edilmeli, çünkü çevrenin kirlenmesi havanın da kirlenmesi demektir.
  • Öksürük, ateş ve balgam gibi akciğer hastalıklarının belirtileri varsa mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.

Yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi, akciğer hastalıklarını tamamen ortadan kaldırmasa bile önemli ölçüde akciğer hastalıklarına yol açan riskleri azaltmaktadır. Görüldüğü gibi, akciğer hastalıklarına yol açan nedenlerin önemli bir kısmı kişinin yaşam tarzına ve akciğer sağlığına verdiği öneme göre ortaya çıkabilmektedir. Hiçbir neden yokken bile akciğer hastalıklarına karşı en az yılda bir kere doktor muayenesi yaptırmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, hastalıklarda erken tanının son derece büyük bir öneme sahip olduğunu belirtmektedirler. Akciğer hastalıklarının en büyük oluşum nedeni olarak gösterilen sigaradan mutlaka uzak durulması gerektiği ısrarla belirtilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nihat

11 Temmuz 2024 Perşembe

Akciğer hastalıklarının kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ve sigara tüketiminin bu hastalıkların en büyük nedeni olduğunu öğrendim. Uzun zamandır sigara kullanıyorum ve nefes almakta zorlanıyorum. Bu durum akciğer hastalıklarından biri olan akciğer kanserine veya zatürreye yol açabilir mi? Ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nihat bey,

Sigara kullanımının akciğer hastalıklarına yol açabileceği doğru bir bilgi. Sigara, akciğer kanseri, KOAH, kronik bronşit ve zatürre gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Nefes almakta zorlanmanın bir çok nedeni olabilir, ancak sigara kullanımı bu durumu daha da kötüleştirir.

Yapman gereken ilk şey bir sağlık profesyoneline başvurmak ve gerekli testleri yaptırarak tam bir değerlendirme yaptırmak. Sigara bırakma konusunda da destek almanı şiddetle tavsiye ederim. Sigara bırakma poliklinikleri ve danışma hatları bu konuda sana yardımcı olabilir. Sağlığına dikkat etmek ve sigarayı bırakmak, gelecekte karşılaşabileceğin ciddi sağlık sorunlarını önlemene yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akciğerde Zatürre Neden Olur?

Akciğerde Zatürre Neden Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğer Kanseri Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer Veremi

Akciğer Veremi

Akciğer Nodulu Nasıl Temizlenir?

Akciğer Nodulu Nasıl Temizlenir?

Akciğer Zarı

Akciğer Zarı

Akciğer Kanserinde Radyoterapi

Akciğer Kanserinde Radyoterapi