Akciğer Kanserinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
15 Temmuz 2024

Akciğer Kanserinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Akciğer Kanserinde Beslenme:

Akciğer kanseri, normal akciğer dokusunda bulunan hücrelerin dış ve iç etkenlerin etkisi ile kontrolsüz bir şekilde çoğalarak akciğer yapısında bir tümör oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevresindeki dokuları sararak veya akciğer dışında bulunan organlara yayılması ile metastaz yapabilir.

Akciğer kanserinde ölüm oranı oldukça yüksektir. Akciğer kanserine en büyük etken sigara ve tütün içimidir. Tütün dumanına maruz kalan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski çok yüksektir. Akciğer kanserinde en sık görülen belirtiler sırt ağrısı, nefes darlığı, öksürme ve öksürükte kan gelmesi gibi belirtilerdir.

Akciğer kanserinde bu belirtilerin yanında kilo kaybı da görülür. Kilo kaybı, vücudun sağlığı için gerekli olan protein gibi besin maddelerinin azalmasına ve vücudun enerjisiz kalmasına neden olur. Bu nedenle akciğer kanseri hastalarının beslenmesine önem verilmelidir.

Akciğer Kanserinde Beslenme:

Kanser hastalığında iyi beslenmek ve kilo almak çok önemlidir. Hastaların doğal yollarla beslenmeleri gerekir. Ev yoğurdu, zeytinyağı, çökelek ve köy yumurtası gibi gıdalar tüketilmelidir. Zeytinyağının tüketilmesi akciğer kanseri için çok önemlidir.

Kanser hastalarının beslenmesinde yeterli protein, demir, kalsiyum, C vitamini ve A vitamini ağırlıklı yiyecekler tüketmesine özen gösterilmelidir. Bu besinler, vücut dokularını korumaya, gücü artırmaya ve tedavi sırasında zarar gören dokuların yenilenmesine yardımcı olur.

Demir:

Akciğer kanseri hastaları kemoterapi aldıklarında genelde vücutta kansızlık oluşur. Bu durumda ne kadar balık veya tavuk yese de kırmızı etten alacağı demiri alamaz. Vücudun kan değerlerini yükseltmek için demir mineraline ihtiyaç vardır. Demir alımı için en etkili besin kırmızı ettir.

A Vitamini:

Akciğer kanserinde A vitamininin önemi büyüktür. Sigaranın akciğer kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Sigaranın zararlı etkilerini hafifletmek için A vitamini tüketilmeli, bu nedenle bol miktarda süt ve havuç tüketilmelidir.

C Vitamini:

Kanser hastalarında kemik ağrılarının hafifletilmesi için bol miktarda C vitamini tüketilmesi gerekir. C vitamini turunçgiller, kavun, karnabahar, kivi ve brokoli gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

B12 Vitamini:

B12 vitamini, kan hücrelerinin üretilmesi için gereklidir. B12 vitamini bulunan besinler arasında dana ciğeri, dana eti, tavuk ciğeri, midye, uskumru, sardalya ve lüfer gibi besinler bulunmaktadır ve akciğer kanseri için çok faydalıdır.

Mineraller:

Mineraller arasında çinko mineralinin önemi büyüktür. Kanser hastalarına operasyon sonrası çinko mineralinin verilmesi olumlu etki yaratır. Ispanak, mantar, kuzu eti ve susam çinko bakımından oldukça zengindir.

Potasyum:

Potasyum açısından zengin besinler arasında muz, patates ve kayısı bulunur. Akciğer kanseri hastasının ishal olması durumunda potasyumlu yiyecekler tüketerek ishalin azalmasını sağlar. Bununla beraber sindirimi kolay yiyecekler tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

Kanser hastaları kabızlık durumunda bol lifli ve posalı yiyecekler tüketmelidir. Tam tahıllı ekmek, kabuklu yemişler, kuru bakliyatlar, müsli, meyve ve sebze ağırlıklı besinler tüketilmelidir.

Bu besinlerin yanı sıra akciğer kanseri olan hastalara özel beslenme diyetleri verilir.

Akciğer Kanserinde Ağızdan Beslenme:

Yumuşak ve sulu besinler verilmelidir.
  • Az artık bırakan besinler verilmelidir.
  • Diyete bağlı ek besinler verilmelidir.

Akciğer Kanserinde Özel Beslenme:

Tüp ile beslenme, hiperalimentasyon ve total parenteral beslenme uygulanabilir.

Sağlıklı Günler

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çoğaş

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Akciğer kanseri tanısı aldım ve doktor beslenmeme önem vermemi söyledi. Kilo kaybını önlemek için hangi gıdaları tüketmeliyim? Zeytinyağının önemi nedir ve hangi gıdalar demir ve A vitamini bakımından zengindir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Çoğaş, öncelikle geçmiş olsun. Beslenme, sağlık durumunuzu desteklemek için gerçekten çok önemli. Kilo kaybını önlemek için kalorisi yüksek ama besin değeri de zengin gıdalar tüketmelisiniz. Protein açısından zengin gıdalar, tam tahıllar, sağlıklı yağlar (örneğin zeytinyağı) ve taze meyve-sebzeler önemlidir.

Zeytinyağı, antioksidanlar ve tekli doymamış yağ asitleri içerir, bu da hem kalp sağlığını korur hem de vücudun genel sağlığına katkıda bulunur.

Demir ve A vitamini bakımından zengin gıdalara gelince, demir için kırmızı et, baklagiller, koyu yapraklı yeşil sebzeler ve kuru meyveler önerilir. A vitamini ise havuç, tatlı patates, kırmızı biber ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Bu gıdaları dengeli şekilde tüketerek beslenmenizi destekleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğer Nasıl Temizlenir

Akciğer Nasıl Temizlenir

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akciğer Kanseri Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akciğer Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Kanseri Kemoterapi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akciğer Kanseri Kemoterapi Nedir ve Nasıl Yapılır?