Akciğer GöreviAkciğerler, birçok omurgalıda vücudun solunum işlevini yerine getiren temel organlardır. Havadaki oksijeni alıp, kanda biriken karbondioksiti atmak suretiyle solunum gerçekleştirilir ve akciğerlerin görevi yerine getirilmiş olur. Akciğerlerin görevini anlamadan önce, kısaca akciğerlerin ne olduğu, yapısı ve solunum olayını gerçekleştirme şekli hakkında bir inceleme yapalım: Akciğer Nedir?Akciğerler, insanlar da dahil olmak üzere birçok omurgalıda göğüs kafesinin içinde sağda ve solda iki parça halinde bulunan temel solunum organlarıdır. Sağdaki akciğer üç lobdan, soldaki akciğer ise iki lobdan oluşur. Bunun sebebi, göğüs kafesinde sol tarafta kalbin bulunmasıdır. Sol akciğerin eksik lobunun yerinde kalp bulunur. Önden göğüs kafesiyle korunan akciğer ve kalp organları, hemen aşağıda karın bölgesindeki diyafram kasıyla da çevrilidir. Akciğer Solunumu Nasıl Gerçekleşir?Solunum olayı, vücutta dolaşan kanda biriken karbondioksitin dışarı atılıp, yerine oksijen alınması şeklinde gerçekleşir. Oksijence zengin olan kan hücreleri tekrar vücuda gönderilir. Vücudu dolaştıktan sonra kan hücrelerine tekrar karbondioksit dolar. Bu kan hücreleri temizlenmek üzere tekrar akciğerlere gelir. Bu döngü, hayat devam ettiği sürece durmadan işleyişini sürdürür. Akciğer görevi, kalple beraber yerine getirilir. Vücutta kirlenmiş olan kan, toplardamarlar yardımıyla kalbe getirilir. Kalpten akciğere pompalanan bu kirli kan, akciğerde alveol adı verilen küçük hava keseciklerinde dışarıdan alınan oksijenle kanda bulunan karbondioksit değişimi yapar. Temizlenen kan tekrar kalbe gönderilir. Kalpten de atardamarlar aracılığıyla vücuda pompalanır. Akciğer, kalp ve damarlar koordinasyonuyla olan bu döngü ömür boyunca devam eder ve akciğer görevi de yerine getirilmiş olur. Akciğerlerin Yapısı ve Çalışma ŞekliAkciğerlerin yapısı ve çalışma şekli hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, vücutta akciğerlerin görevlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
Ek olarak, akciğerler vücutta pH dengesinin korunmasında da önemli rol oynar. Karbondioksit seviyesinin kontrol edilmesi, kanın pH seviyesinin dengede kalmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, akciğerler sadece solunum işleviyle değil, aynı zamanda vücut sıcaklığını düzenleme ve pH dengesini koruma gibi ek görevlerle de vücutta hayati bir rol oynar. |
sağlıklı bir akciğerin ortalama yaşam süresi ne kadardır
Cevap yazÝsmail Emre, akciðerlerin saðlýklý kalma süresi, bireyin yaþam tarzýna, çevresel faktörlere ve genetik yapýsýna baðlý olarak deðiþebilir. Sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak ve temiz hava solumak gibi faktörler, akciðer saðlýðýný destekleyebilir. Ancak ortalama bir süre vermek zordur, çünkü bu birçok deðiþkene baðlýdýr.
Merhaba İsmail Bey, sağlıklı bir akciğerin yaşama ömrü net olarak belirlenemez. Kişinin yaşam tarzı, yaşadığı şehir ve ortam, spor yapıp yapmaması ve vücut organlarının sağlığı akciğerleri de ciddi anlamda etkileyecektir.