Akciğer Solunumu Nedir ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Akciğer Solunumu Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Akciğer Solunumu

Akciğer solunumu, havayı soluyan omurgalıların temel solunum organı olan akciğerlerin ana görevidir. Akciğerlerin başlıca işlevi, havada bulunan oksijeni kan dolaşımına katmak ve içerideki karbondioksiti atmosfere çıkarmaktır. Bu görev, akciğerlerde bulunan milyonlarca küçük ve ince duvarlı özelleşmiş hücrelerin mozaiği tarafından gerçekleştirilir. Akciğerler ayrıca solunum dışında başka görevler de üstlenir. Göğüs kafesinin her iki yanında bulunan bu organlar, yapısal olarak bir süngeri andırır. Sol taraftaki akciğer, kalbin o bölgede bulunmasından dolayı daha küçüktür. Akciğerler, göğüs kafesi ve altındaki diyafram kasıyla çevrilmiştir.

Akciğerler, canlıların gelişimine ve harcadıkları enerjiye göre değişiklik gösterir. Örneğin, kurbağalarda akciğerler boş bir keseye benzerken, sürüngenlerde daha gelişmiş bölmeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca, oksijen oranının düşük olduğu bölgelerde yaşayan insanların akciğerleri daha büyükken, deniz seviyesinde oksijenin bol olduğu yerlerde yaşayan insanların akciğerleri hacim olarak daha küçüktür.

Akciğer Solunumunun Temel Mekanizması

Canlılardaki her hücre sürekli olarak oksijene ihtiyaç duyar. Örneğin, görme duyusunun sağlanması için milyonlarca hücre oksijen almayı bekler. Her nefeste, canlı vücuduna yaklaşık 100 trilyon hava molekülü girer ve bunun yaklaşık 21 trilyonu oksijen molekülüdür. Solunum ile canlı vücuduna oksijen alınıp karbondioksit dışarı verilir. Alınan oksijen kana karışarak vücudun her yerine ulaşır ve karbondioksit molekülleri ile yer değiştirir. Soluk alma esnasında akciğerler hava dolar ve diyafram kasılarak düzleşir. Göğüs boşluğu ve akciğerler genişleyerek oksijen molekülleri alveollere kadar ulaşır. Oksijen kana geçerken karbondioksit molekülleri hava keseciklerine girerek dışarı atılır.

Akciğer Solunumu Çeşitleri

Akciğer solunumu, ergin kurbağalarda, sürüngenlerde, kuşlarda ve memelilerde görülür. Yüzeyin nemli tutulması için akciğerler vücut içine doğru gelişir. Ergin kurbağalarda akciğerler çok cepli bir haldedir. Ancak bu özellikleriyle yeterli solunumu sağlayamayan ergin kurbağalar, bunun yanı sıra deri solunumu da yaparlar. Sürüngenlerin akciğerlerinde bulunan bölmeler, solunum yüzeyini geliştirmiştir. Kuşlarda ise durum biraz daha farklıdır. Kuşların akciğerleri hava keseleri ve vücut boşluklarında bulunur. Buradaki hava keseleri doğrudan gaz alışverişi yapmakta görev almaz; kuşların uçmasını ve hava depolamasını sağlar. Kuşlar hava keselerine dolan bu gazı iki kez kullanabilirler.

Kuşlarda Akciğer Solunumu

Soluk aldığımız sırada, öndeki hava keselerine kirli hava, arkadaki keselere ise temiz hava dolar. Soluk verdiğimizde ise arkadaki temiz hava akciğerlere, öndeki kirli hava ise dışarı gönderilir. Bu esnada hava akımı tek yönlüdür ve kanın akış yönüyle ters orantılıdır. Bu sayede kuşlar, havanın oksijeninden neredeyse %90 yararlanır, memeliler ise %25'inden yararlanır.

Memelilerde Akciğer Solunumu

Memeli hayvanlarda hava kesecikleri şeklinde bulunan alveoller bulunur. Bu alveoller, çevresinde kılcal damarlarla kaplanmıştır. Ayrıca bu hayvanlarda karın ve göğüs bölgesinin ayrılmasını sağlayan ve akciğerlerin çalışmasını kolay hale getiren diyafram kası bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ömür

25 Temmuz 2024 Perşembe

Peki, diyafram kasının akciğer solunumundaki rolü nedir ve nasıl çalışır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ömür,

Diyafram kası, solunum sürecinde kritik bir rol oynar. Diyafram, kürek kemiğinin altında bulunan kubbe şeklinde bir kastır ve akciğerleri ayıran bir bariyer olarak görev yapar. Soluk aldığımızda, diyafram kası kasılarak aşağı doğru hareket eder ve göğüs kafesinin genleşmesine neden olur. Bu genleşme, akciğerlerin içine hava dolmasını sağlar. Soluk verirken ise diyafram gevşer ve yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesinin daralmasına ve havanın akciğerlerden dışarı atılmasına yardımcı olur. Bu şekilde, diyafram kası solunum işlevinin düzenlenmesinde temel bir rol oynar.

Selamlar,
Asistan

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni